Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Superhrdinovia, ktorým je do spevu

.filip Olšovský .časopis .kultúra

Jeden je úprimný hiphoper, druhý citlivý postfolkový pesničkár a tretí industriálny klávesák. Aj keď pochádzajú z rozdielnych kútov bývalej republiky, jedna vec ich spája. Súčasťou ich muzikantskej identity je – maska.

dovolať sa týmto trom mužom nie je jednoduché. Jeden je permanentne v Prahe a o pár dní na dva mesiace zmizne úplne, pravdepodobne do Portugalska. Druhý je v čase telefonátu v Dánsku, a aj keď pochádza z Bratislavy, žije v Prahe. Nuž a tretí je z Košíc a síce žije v Bratislave, no svoje alter ego zavesil do skrine a príliš verejne sa k nemu nehlási. Lebo byť maskovaným hudobníkom, to nie je len o imidži.

dobrý deň, pán prezident?

Niekedy na základnej škole si dvojica unudených spolužiakov vymyslela na skrátenie času hru – vymýšľala si čo najcoolovejšie hiphopové mená. Vzniklo vraj niekoľko skvelých kombinácii, z ktorých si aj po vyše desiatich rokoch pamätajú minimálne dve. Jedna znie Lil Parazol a tou druhou som jedného z nich oslovil v telefóne. „Dobrý deň, pán prezident?“ spýtal som sa nesmelo a on po sekunde premýšľania nadviazal. Presne tak to totiž sľúbil svojmu kamarátovi zo základky – keď sa raz stane hiphoperom, pomenuje sa Prezident Lourajder.

Lowrider je ikonické vozidlo s nízkym podvozkom, v akom sa vo videoklipoch najčastejšie vyvážajú černošskí raperi. Prezident je slovo s podobne širokoramenným podtónom. Nuž a Prezident Lourajder je bratislavský raper žijúci v Prahe, ktorý k svojim umeleckým aktivitám pred niekoľkými rokmi pridal aj hip-hop. Aktuálne študuje posledný ročník na pražskej Akadémii výtvarných umení, a rap je len vítaným oživením jeho tvorby, do ktorej patrí maľba, animácie, fotografie či desiatky hudobných „podmazov“. K hip-hopu ho dotlačilo to, že ako konzument nebol uspokojený. „Mal som pocit, akoby sa obdobie zásadných hiphopových releasov už skončilo. Že celá táto vetva zomrela a prišlo mi to ľúto. Takéto veci by podľa mňa mali vznikať, preto som mal potrebu zaplniť tú dieru vlastnou tvorbou.“ Lourajder preto oslovil kamaráta Emila, ktorý skladá priamočiare oldschooové bíty. Teda presne také, aké sa hodili do prepracovaného konceptu okolo Prezidenta. On sám po nociach do bítov v školskom štúdiu nahral vokály a na svete bolo v roku 2013 EP Inaugurácia.

Krátko po jeho vydaní začali prichádzať prvé ponuky na koncerty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite