Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Transylvánska pochúťka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Spomedzi všetkých tých nádherných jedál starej monarchie toto jedno je akoby v úzadí. Síce sa svojou rafinovanou chuťou hlási o slovo, no štréberi ako rezeň, segedín či guláš ju vždy predbehnú a svojou nástojčivosťou prekryjú. Koložvárska kapusta.

Transylvánska pochúťka EVA ZIAŤKOVÁ/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA Koložvárska kapusta je prekladaná mäsovo-kapustovo-ryžová tortička.

na tanieri vyzerá pomerne nevzhľadne, možno práve preto sa jej ťažko prediera do prvých radov. No stačí ju ochutnať a človek vie, že je doma. Pomedzi kyselkavé tóny dusenej kvasenej kapusty sa prediera hrmotný bavorský tón údeného mäsa, ktorý nachádzame aj v choucroute –klasike severofrancúzskej kuchyne. No čosi nás z tohto výletu na západ vracia neomylne späť k nám, do zahmlených karpatských končín, plných hradov a hrôzostrašných krvilačných príbehov. Je to orientálny tón maďarskej papriky, ktorý celé jedlo zjednocuje a dáva mu temný, zemitý nádych. Aby toho nebolo málo, do toho všetkého prekvapujúco vstupuje surovina, ktorá je v receptoch monarchie pomerne nevšedná, no napríklad pre stredovek pomerne kľúčová – ryža. To všetko v parádnych vrstvách naskladané pod pokrývkou z kyslej smotany. Výsledné jedlo je krásna zmes kultúrnych vplyvov, miesení tradícií a preferovaných chutí jednotlivých národností obrovskej monarchie, ktorú síce obrodenci nenazvali inak ako väzenie národov, no podľa všetkého sa v tom krutom žalári konala pomerne čulá a inšpirujúca kultúrna výmena. Koložvárska kapusta je teda vrstvením všetkého, čo sa dokázalo stretnúť v sedmohradskom meste Kluž/Cluj/Kolozsvár, pretože práve po tomto meste je pomenovaná. Či tam naozaj vznikla, o tom sa vedú zapálené dišputy, no názov sa v monarchii tak vžil, že jej nikto inak nepovie, ako kapusta z Kolozsváru. Napokon, načo o tom pochybovať, keď jej zloženie absolútne hodnoverne odráža zloženie obyvateľstva tohto významného sedmohradského mesta s početnou maďarskou komunitou, trpkou skúsenosťou všakovakých dobyvačných nájazdov milovníkov ryžového pilafu a vášnivou sedmohradskou láskou ku kapuste. Nikde inde na svete človek nenájde toľko reštaurácií zameraných na jedlá z kapusty, ako práve v Kluži. Volajú sa dokonca kapustárne – vărzărie a varză a la Cluj alebo varză clujeana je v nich na dennom poriadku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite