Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hodvábna cesta k večnosti s aloe vera

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kam sa človek pozrie, všade samá detoxikačná kúra, osviežujúci nápoj či zázračný elixír mladosti s krásnym smaragdovozeleným, aristokraticky vystretým kaktusom na obale. Ten svojím pevným telom, pružnou pokožkou a zvláštnou jemnou vôňou ľudstvo fascinuje už tisícročia. Voláme ho aloe vera.

Hodvábna cesta k večnosti s aloe vera PROFIMEDIA Aloe vera sa svojou jemnou vôňou a osviežujúcou chuťou hodí ako doplnok do šalátov i drinkov.

ak si ľudia myslia, že marketing a reklama sú diablov výmysel dvadsiateho storočia, ktorý nás manipuluje a ovláda, skrátka, že nebyť ich, už sme dávno za vodou: nádherní, harmonickí a všetci dostávame všetko podľa svojich zásluh (pozdravujeme Vladimíra Iľjiča), tak sú na omyle. 

Dôkazom je práve tento fascinujúci sukulent. Nie, nehovoríme o jeho šialenom boome v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď sa začal výťažok z neho pridávať hádam do každého kozmetického prípravku, ani o posledných dekádach, keď dužinu z aloe pomaly nachádzame nakrájanú vedľa obligátnej oblohy paradajka-uhorka-mrkva a na internete kolujú overené recepty na aloe liečbu rakoviny hneď vedľa sava či alobalu. 

Koketovanie aloe s tvrdým marketingom sa začalo oveľa skôr, a to nejakých 4 000 rokov pred naším letopočtom. A už vtedy tento elegantný a hrdý kaktus, ktorého listy sa podobajú na údy chobotnice, čo práve vopchala hlavu do piesku, vzbudzoval nebývalo veľa pozornosti. Liečil totiž v staroveku zápchu, všetky kozmetické neduhy a pomáhal pri hojení rán. Tak o tom aspoň referujú ako prví Sumeri. No to dokázalo veľmi veľa liečiviek aj pred aloe a nebolo okolo nich toľko humbugu. 

„Aloe pochádza z arabského polostrova, kadiaľ viedla najdôležitejšia obchodná cesta spájajúca severnú Afriku a Európu s ďalekou Áziou.“

Vedci pátrali po príčinách a prišli na fascinujúci fakt. Za všetko môže náhoda, presnejšie, aloe bolo skrátka v správnom čase na správnom mieste. Pochádza totiž z arabského polostrova, priamo z oblasti, kadiaľ viedla najdôležitejšia obchodná cesta spájajúca severnú Afriku a Európu s ďalekou Áziou. A to, že bolo so svojimi účinkami takrečeno na tej ceste naporúdzi, navyše práve vtedy, keď sa ňou okrem klebetných biznismenov preháňali aj hordy všakovakých významných dobyvateľov, zohralo nemalú úlohu v jeho rozšírení oboma smermi, teda na Západ – do Egypta či na grécke ostrovy, ako aj do Indie a Číny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite