Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lupienky zo Saratogy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mali by sa vyhlásiť za návykovú látku. Podobne ako cigarety, alkohol, prípadne iné drogy. Stačí pozorovať ľudí, keď okolo nich prechádzajú v obchode. Tie kradmé ruky, tie hladné oči, keď si balíček plný šuchotajúceho materiálu dávajú do košíka! Zemiakové lupienky.

Lupienky zo Saratogy PROFIMEDIA Zemiakové lupienky, ktoré si pripravíte sami doma, chutia lepšie než tie priemyselne spracované.

na masti či v oleji vypražený tenký plátok zemiaku – jednoduché  a také účinné. Nič viac, nič menej, iba štipka soli a je to tam. Celé ľudstvo sa razom zblázni a pchá si tento pukotavý vynález už pekných pár storočí do úst plným priehrštím. S vypúlenými očami potom prežúva,  pozerá pred seba, lebo tá intenzívna zmes soli a škrobu mu razom vybije poistky a nedokáže na nič iné myslieť, len na tú rozkoš, čo mu v ústach namaľuje táto rafinovane vypražená americká hľuza.

Samozrejme, všetkých konzumentov zemiakových lupienkov a vášnivých fanúšikov chrumkavých posedení začalo po nejakom čase zaujímať, kde sa tento diabolský vynález zrodil: kto bol ten mozog, čo stojí za krehkou kulinárskou básňou v podobe slnečného, jemne zvlneného lupeňa posiateho malinkými, utešenými bublinkami. O slovo sa hneď hlásila Amerika, domovina prvotnej suroviny – zemiaku. A keďže táto zem miluje priamočiare a dojímavé príbehy so šťastným koncom, pri zemiakových lupienkoch to nemôže byť inak. 

Počas horúceho leta roku pána 1853 sa celému svetu dobre známy multimilionár Cornelius Vanderbilt, staviteľ železníc a prevádzkovateľ parníkov, zastavil na večeru v hostinci Moon´s Lake House v Saratoga Springs. A objednal si k slukám či jarabiciam ako prílohu hranolčeky. 

V kuchyni bol práve George Crum, napoly Indián, napoly Afroameričan. A ako to už v takom príbehu býva, tieto dva typické protiklady Ameriky polovice devätnásteho storočia sa stretli v ľútom boji nad tým, ako majú také pravé belgické hranolčeky vyzerať. Nie je ťažké si domyslieť, že scestovaný a škaredo bohatý Vanderbilt potreboval temperamentnému kuchárovi dokázať, že vie všetko lepšie, a preto ho začal milo a vkusne, ako to už len zákazníci vedia, vyučovať. 

„Biznis s čipsami ovládol celý svet. V súčasnosti má až 35-percentný podiel na predaji všetkých slaných snackov.“ 

Keď už naparený parníkový magnát vrátil Crumovi tretie hranolky – raz boli hrubé, druhýkrát mastné a tretíkrát nedosolené – do Cruma vošla zlosť a rozhodol sa ísť na to švejkovsky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite