Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Chvála imigrantom za holúbky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vstúpime do miestnosti a hneď vieme, že sú tu, že sa tu niekde varili alebo len prihrievali a čakajú na nás. Malé utešené telíčka z kapusty naplnené omamnou bravčovo-ryžovou zmesou. Majú mnohé názvy, na Slovensku ich najčastejšie voláme holúbky.

Chvála imigrantom za holúbky PROFIMEDIA Na sladkú verziu holúbkov z čerstvej kapusty je práve najvhodnejšia sezóna.

dve ikonické jedlá, pri ktorých sa dokážeme nebezpečne zasnívať a hneď po tom intenzívnom rojčení okamžite vymýšľať, ako sa k tej manne nebeskej aj najrýchlejšie dostať: plnená paprika a plnené kapustné listy. 

Podľa všetkého to vyzerá tak, že paprika bola v poradí až druhá za zaujímavým,  praktickejším a chuťovo výraznejším variantom kapustnej klasiky. Papriky sa predsa tvarovo priam ponúkajú na to, aby ich človek až povrch naplnil niečím fantastickým. Jedinou nevýhodou, a v tomto prípade kľúčovou, je ich sezónnosť. Nedajú sa dobre uchovať. Tam kapustné listy vyhrávajú a treba povedať, že aj vždy vyhrávali na plnej čiare. V sezóne, ktorá sa práve začína, dokázali priniesť jemne sladkastý chuťový akcent, zatiaľ čo cez zimu už naložené ponúkli to isté jedlo v tradičnom sladkokyslom podaní. 

Nečudo, že vo viacerých krajinách sa práve holúbky považujú za jedlo veľkých sviatkov – či už ako súčasť štedrej večere, novoročnej oslavy alebo ako tradičné svadobné jedlo.

Odkiaľ však prišla táto pochutina, ktorá opantala polku Európy, konkrétne tú východnú – od juhu až na sever? Odpoveď je pomerne jednoduchá – priniesol ju dotyk s Osmanskou ríšou. Buď sa ju naučili naši predkovia priamo v konfrontácii s tureckou kuchyňou pri rôznych výbojoch a potýčkach alebo opačne – prinášali ju imigranti, ktorí sa dočasne zabudli v Osmanskej ríši a zmes mäsa a ryže, zabalená vo vínnom liste, im tak zachutila, že sa jej neboli ochotní vzdať a doniesli si ju domov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite