Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Operený Indián

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Druhý najväčší domestikovaný vták po pštrosovi. Okupuje sviatočné stoly anglosaského sveta vrátane tých vianočných. Jeho mäso je delikátne, výzor vznešený a exotický, správanie nevyberavo dominantné. Táto americká hydina si nenechá len tak skákať po hlave. My ho voláme moriak.

Operený Indián PROFIMEDIA Ak si nie sme istí, či sa nám morka zmestí do rúry, kúpime si na pečenie len jej vykostené horné stehná.

morka domáca – tak sa oficiálne volá a treba povedať, že jej súčasný názov vôbec nekorešponduje s tým, akým dojmom tento ozrutný vtáčisko naživo pôsobí. Podľa všetkého sa starší, mužský ekvivalent moriak v taxonómii zavrhol preto, lebo ho už vnímame viac ako bežnú, ľahko dostupnú, okrem veľkosti pomerne fádnu hydinu. Na pultoch sa navyše predávajú väčšinou samice, pretože ich mäso je krehkejšie a menej húževnaté. Pred takými päťsto rokmi však išlo o zviera, na ktoré sa chodili pozerať, čudovať  a nadchýnať sa ním. Nehovoriac o tom, že nezriedka bolo vrcholným gastronomickým číslom aristokratických hostín. Kto by nechcel ochutnať čudného indiánskeho vtáka zo zámoria?

Morka pochádza z Ameriky a domestikovali ju Aztékovia na území dnešného Mexika. Už vtedy mala výsadné postavenie, napokon, stačí sa na ňu pozrieť. To, že pochádza práve z tohto pestrého a temperamentného kontinentu, z nej srší na sto honov. Dodnes si pamätám ten rešpekt, čo som voči týmto vtákom mal, keď sa prechádzali po dvore starej mamy. Boli vysoké skoro ako ja, mali uzurpátorský pohľad, pyšný krok a krvavočervený hrvoľ, ktorým neustále mykali. A do toho to neustále hundranie. Nehovoriac o zvláštnej, rozložito ornamentálne vedenej siluete.  Šla z neho hrôza a čosi pohanské. Bol prosto akoby z iného sveta. No nielen to. Dokázal byť aj pekne agresívny a vedel si pomerne rýchlo na dvore zriadiť poriadok. Aj s ľuďmi. Recepty na jeho prípravu Aztékovia dotiahli do dokonalosti a ich pestrosť popisujú už prví dobyvatelia a kolonizátori: medzi ingredienciami figuruje napríklad kakao, množstvo ovocia a zeleniny, ktorými morky plnili. Samozrejme, dlho netrvalo a tieto zvláštne zdomácnené tvory, čo sa šíriteľom kresťanskej civilizácie podobali na turecké perličky, nasadli do lodí, smer starý kontinent, a začali tam obiehať kráľovské dvory ako pestrofarebná kuriozita. To bolo vzrušeného kmitania vejárov a uveličených pohľadov v komnatách, keď do nich vkročil tento suverénny vyslanec Nového sveta! 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite