Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Elitný svinčík

Elitný svinčík

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.04.2018

Začína sa sezóna špargle a holandskej omáčky. Žĺtka idú na dračku, míňajú sa jedno za druhým a bielka zostávajú v chladničke celkom na ocot. Vyvstáva naliehavá otázka, čo s nimi. Je tu, našťastie, jeden čarovný recept. Volá sa Eton mess. (čítame: ítn mes)

Rozdeľuj a panuj!

Rozdeľuj a panuj!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.04.2018

Bez neho si nevieme predstaviť thajskú, vietnamskú, indickú či mexickú kuchyňu. Jeho ploché lístky s typickou citrusovo-anízovou chuťou si počas tisícročí opantali doslova celý svet. A keď nie lístky, tak potom určite jeho plody – nenápadné voňavé guľôčky koriandra.

Korenie chudobných

Korenie chudobných

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.04.2018

Malinká roztomilá bylinka. Dva zelené lístočky pripnuté k podlhovastej stonke tenkej ako nitka. Kedysi z núdze cnosť, skromná prísada do receptúr starých materí, dnes kráľovná večerných tabúľ reštaurácií, čo vyznávajú škandinávsku jednoduchosť a čistú prírodnú chuť. Žerucha.

Arašidové maslo: Indiánska nátierka

Arašidové maslo: Indiánska nátierka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 08.04.2018

Druhý apríl je v USA Národný deň arašidového masla. Naozaj! Tak si ho pripomeňme článkom Jozefa Kolejáka.

Krvavý láskavec

Krvavý láskavec

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.04.2018

Malé béžové semienka, učupené v priehľadných vreckách na poličkách bio obchodov hneď vedľa quinoy a chia. V posledných rokoch sa o nich hovorí ako o plodine budúcnosti. Treba však povedať, že ani jeho minulosť sa nenechá zahanbiť. Amarant.

Biele slnko

Biele slnko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.03.2018

Z diaľky vyzerá ako veľký ozdobný porcelánový tanier, zblízka sa mení na biely hebučký koláč pokrytý jemným chmýrím. Keď sme na dotyk, vonia po hubách a ušľachtilej plesni. Kotúč koncentrovanej smotanovej chuti schovávajúcej sa pod pevným hermelínovým kožúškom. Brie (čítame brí).

Čo ste čakali

Čo ste čakali

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.03.2018

Koláč jedna báseň. Ľahulinký vanilkový vánok v kocke. Nadýchaný, tvarovo minimalistický. Taká naša rakúsko-uhorská pagoda. Kombinuje slané a sladké, krémové a chrumkavé, že sa z toho točí hlava a zahmlieva sa pred očami už len pri pomyslení naň. Krémeš.

Bok po boku

Bok po boku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.03.2018

Jedno z najlacnejších mias, aké sa dajú kúpiť. V súčasnej dobe značne podceňované a nespravodlivo odstrkované. Plát mäsa s rebrami či bez, krásne pruhovaný a lahodne mastný. Kedysi sme ho tu milovali, podľa mena to vyzerá na hlboký vzťah plný vrúcnych citov. Bôčik.

Mäso do vrecka

Mäso do vrecka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.03.2018

Bordovohnedé kúsky, všelijako pokrútené, na niektorých miestach zaznamenáme stopy akéhosi korenia. Z diaľky dokonca môžu pripomínať akési narezané handry. No dáme si ich do úst a zaleje nás slastný pocit. Zrazu je z nás lovec, kráľ tvorstva.

Smotanový sneh

Smotanový sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.02.2018

Je najmladší zo všetkých talianskych syrov, no žne po celom svete najväčšiu slávu. Pričom mnohí by sa vedeli sporiť, či je to vôbec syr. Bez neho si neškrtne v kuchyni ani jeden cukrár. Ženy sa zasnívajú, stačí ho len vysloviť. Mascarpone.