Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Chuť poznania

Chuť poznania

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.09.2018

Vôňa starožitných almár a izieb starých materí. Vojdeme a priplichtí sa nám k nosu jemný exotický parfum. Netušíme, odkiaľ pochádza, pokiaľ sa nepozrieme na skriňu, či v polici s bielizňou nenahmatáme akési tvrdé jablko. Žltú a vzdorovitú dulu.

V náleve

V náleve

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.09.2018

Dojedla sa polievka, hutný hovädzí vývar s domácimi rezancami. Prichádza na rad nedeľné kura. Na tanieroch sú už kopčeky ryže, deti sa hlásia o svoje mäso s rúčkou. Nakoniec do misiek pri tanieroch pribudne obligátna príloha – kompót.

Rybie páperie

Rybie páperie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.09.2018

Bez neho sa v Japonsku v kuchyni nikto nikam nepohne. Je základom všetkého, najmä kľúčového vývaru dashi. Luxusná ingrediencia, ktorá vyzerá tak, že by Európan za ňu nedal ani päť centov, a pritom je to hotový zázrak – katsuobushi (čítame kacuobuši).

Detské aj kráľovské

Detské aj kráľovské

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.09.2018

Sú malé a okrúhle. Keď otvoríme vrecko, skoro z neho vyskočia. Sypké slniečka, čo pomaličky vlhnú na jazyku a menia sa na sladkú omamnú kašu. Rýchla nevinná sladkosť pre drobcov, základ jednoduchých ovocných tort. Piškóta.

Somáriky

Somáriky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.08.2018

Šťavnaté mleté či natrhané mäso zavinuté spolu s ďalšími fantastickými ingredienciami v jemnej pšeničnej placke. Človek do tej zmesi štiav a vôní zahryzne, chvíľu nič, no potom sa to začne. Karneval dunivých bubnov na jazyku, v ušiach zaerdžia mariachi (mariači). Burrito.

Gorgóna

Gorgóna

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.08.2018

Prechádzate sa po prímorskom letovisku. Všade slnko, zubatí opálení ľudia, na domoch tyrkysové okenice, vo vzduchu more a sladké ničnerobenie. Prechádzate okolo reštaurácie a zrazu skameniete. Na tanieri pri jednom stole leží ona. Presnejšie jej chápadlo. Chobotnica.

Keď zmizne jeseter

Keď zmizne jeseter

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.08.2018

Tie škvrny sa nedajú vyprať. Nemal by ho preto jesť niekto, kto sa pri každom jedle okycká ako autor tohto článku. Hoci pri takej lahôdke je to výzva aj pre skutočných majstrov spôsobného jedenia. Je krvavočervený, je plný slnka. Ajvar.

Tehla v bazéne

Tehla v bazéne

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.08.2018

Podľa všetkého je uholným (základným) kameňom európskej kultúrnej tradície, predchodcom všetkých syrov. Biela kompaktná tehla, ktorá v Grécku nesmie chýbať v žiadnom šaláte. No nielen tam. Nátierky, plnky, koláče. To všetko dokáže obhospodáriť legendárna feta.

Štyri hodiny hluku

Štyri hodiny hluku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.07.2018

Je taká známa, že ju ponúkajú skoro úplne všade. Kde podávajú pizzu, určite majú na lístku aj túto omáčku k cestovinám. Celý svet ju volá bolonská a podáva ju so špagetami. Pýtajte si ich v Bologni. Spoznáte, čo je to talianska nátura.

Všadebol

Všadebol

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.07.2018

Ak na nás niečo naozaj vyskakuje z každej konzervy, lesklého čokoládového obalu či chladničky, nie je to celebritka našej európskej periférie, ale – čuduj sa svete – jedna nenápadná a do osemnásteho storočia nami pomerne málo preskúmaná strukovina. Volá sa sója.