Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Capo di tutti capi

Capo di tutti capi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.10.2018

Na poliach vyzerá zvláštne až barbarsky. Akoby tam niekto mimoriadne krutý zakopal celú armádu zaživa. Z kyprej zeme vytŕčajú na štíhlych krkoch zelené hlavy a tíško ševelia vo vetre. Až kým ich definitívne nezotnú a neodnesú do kuchyne. Kapusta.

Odomykáme: Tichý svedok Československa

Odomykáme: Tichý svedok Československa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.10.2018

Bol pri všetkom, čo sa kedy v Československu šuchlo. Či už išlo o dejiny veľké, či malé. Bol prvý, kto počul rozhovory TGM s Čapkom, pravidelne vzdychal od nudy na zasadaniach ROH. Všetko to videl na vlastné sardelové oči. Obložený chlebíček.

Svojrázny výtržník

Svojrázny výtržník

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.10.2018

Prídeme domov, k mame. Otvoríme dvere a ovalí nás dobre známa vôňa. Pomedzi sladko-slaný závan vyprážaných placiek sa do popredia tlačí to, čo z nich robí maškrtu nad maškrty. Zemitý, horúci tón, za ktorý môže len cesnak.

Kotúče PR

Kotúče PR

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.10.2018

K štyridsaťkilovému bochníku pristúpi muž s malou rúrkovitou dýkou. Najprv ho potľapká, akoby ho upokojoval. Potom pokračuje skúseným bodnutím priamo do srdca bochníka. Dýku vyberie, ochutná, čo sa v nej zachytilo. Prikývne. Môžeme ho označiť ako Parmigiano-Reggiano.

Zlaté zrno Levanty

Zlaté zrno Levanty

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.10.2018

Najčastejšie ho nájdeme v pestrofarebných šalátoch rôznych módnych bistier alebo ako základ napodobenín stredomorských vegetariánskych lahôdok – guľôčok či fašírok. K nám zavítal pomerne neskoro, napriek tomu, že na svete existuje už od biblických čias. Volajú ho jednoducho: bulgur.

Chuť poznania

Chuť poznania

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 24.09.2018

Vôňa starožitných almár a izieb starých materí. Vojdeme a priplichtí sa nám k nosu jemný exotický parfum. Netušíme, odkiaľ pochádza, pokiaľ sa nepozrieme na skriňu, či v polici s bielizňou nenahmatáme akési tvrdé jablko. Žltú a vzdorovitú dulu.

V náleve

V náleve

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.09.2018

Dojedla sa polievka, hutný hovädzí vývar s domácimi rezancami. Prichádza na rad nedeľné kura. Na tanieroch sú už kopčeky ryže, deti sa hlásia o svoje mäso s rúčkou. Nakoniec do misiek pri tanieroch pribudne obligátna príloha – kompót.

Rybie páperie

Rybie páperie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.09.2018

Bez neho sa v Japonsku v kuchyni nikto nikam nepohne. Je základom všetkého, najmä kľúčového vývaru dashi. Luxusná ingrediencia, ktorá vyzerá tak, že by Európan za ňu nedal ani päť centov, a pritom je to hotový zázrak – katsuobushi (čítame kacuobuši).

Detské aj kráľovské

Detské aj kráľovské

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.09.2018

Sú malé a okrúhle. Keď otvoríme vrecko, skoro z neho vyskočia. Sypké slniečka, čo pomaličky vlhnú na jazyku a menia sa na sladkú omamnú kašu. Rýchla nevinná sladkosť pre drobcov, základ jednoduchých ovocných tort. Piškóta.

Somáriky

Somáriky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.08.2018

Šťavnaté mleté či natrhané mäso zavinuté spolu s ďalšími fantastickými ingredienciami v jemnej pšeničnej placke. Človek do tej zmesi štiav a vôní zahryzne, chvíľu nič, no potom sa to začne. Karneval dunivých bubnov na jazyku, v ušiach zaerdžia mariachi (mariači). Burrito.