Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Národný valec alebo koláč, ktorý Maďarom dodnes pripomína ich pôvod

.jozef Koleják .slovensko .dobré jedlo

Točí sa na tom kole, vyvaľuje. Chytá bronz a popritom rozvoniava doďaleka vanilkou, škoricou, cukrom, kysnutým cestom a orechmi. Pretŕča sa naverímboha po všakovakých trhoch, hodoch a festivaloch, nehanebne vystavuje svoje opálené telo rovno pred najvýznamnejšími pamätihodnosťami mesta. Trdelník.

Národný valec alebo koláč, ktorý Maďarom dodnes pripomína ich pôvod PROFIMEDIA Trdelník dostal svoj názov podľa trdla, dreveného kyjačika, ktorým sa v mažiari drvilo korenie a mak.

rozprávať v týchto končinách o niečom z gastronómie ako zaručene slovenskom, maďarskom, českom, rakúskom, poľskom či rumunskom a búchať sa pri tom do hrude, že to duní, ako keď teta z Komárna skúša zrelosť melónov, je prinajmenšom pochabé, ak nie úplne pomätené. 

Dokonalým príkladom je práve trdelník. Naschvál nepíšem náš, hoci Skaličania majú naň ochrannú známku a ten prívlastok sa tam rovno pýta. Lenže ochrannú známku na svoj trdelník, ktorý volajú Spettekaka, majú aj Švédi a podobný koláč sa na drevenej palici točí aj v Litve či v Nemecku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite