Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Hlava kučeravá

Hlava kučeravá

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.02.2018

Zelenina, na ktorú sa ustavične zabúda. Aj my sme si na ňu spomenuli až teraz. A pritom odnepamäti patrila medzi základné suroviny európskej výživy. U nás dokonca prerazila aj do kultivovaných nadávok. Keď niekoho niekam poslať, tak do kelu.

Červený zamat

Červený zamat

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.02.2018

Menčester a zamat, horlia všetci módni štylisti túto zimu. A my epikurejci také rady berieme smrteľne vážne. Krásny biely menčester nás čaká na lyžiarskych svahoch, no a zamat, ten nám bohato zastúpi torta, ktorá sa tradične podáva na svätého Valentína.

Chuťovky šampiónov

Chuťovky šampiónov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.02.2018

Opäť je to tu. Človek sa znova bude musieť mesiac pozerať na tie vyšportované telá v obtiahnutých kombinézach, klásť si pred telkou a misou s čipsami zas a znova tú istú otázku: čo tí olympionici vlastne jedia? A jedia vôbec?

Potešenie z Benátok

Potešenie z Benátok

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.01.2018

Je mramorovo fľakaté, šťavnaté a omamné až strach. Číha na nás z taniera ako dajaké exotické zviera, na povrchu dýcha tmavá hebká pokožka z vlhkej vrstvy kakaa, vo vnútri vášeň. Zaboríme doň dezertnú lyžičku a sme stratení, niet návratu späť. Tiramisu.

Vráskavá pilulka

Vráskavá pilulka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.01.2018

Je malá, zhúžvaná ako storočná starenka a podľa všetkého aj rovnako húževnatá. Nájdeme ju učupenú v spodných regáloch špecializovaných obchodov na zdravú výživu. V Japonsku sa kladie na kopček uvarenej ryže, aby pripomínal vlajku s vychádzajúcim slnkom. Naložená japonská slivka – umeboši.

Teplo domova

Teplo domova

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 14.01.2018

Zažívame realitný ošiaľ. Ľudia kupujú byty a domy ako teplé rožky, robia si radosť. Vždy, keď si priatelia zadovážia nový domov a začnú sa zariaďovať, čakám, kým príde tá otázka. A vždy príde. Preboha, poraď, aký tam dať sporák?

Rituály

Rituály

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.01.2018

Každý má ten svoj. Ráno vstane, presunie sa ako mátoha do kuchyne a začne s prípravou posvätného nápoja, ktorý už vošiel aj do ustálených slovných spojení. Zalieva si ho, presuje či prekvapkáva, aby nakoniec vznikla tá jeho šálka kávy.

Barman žonglérom

Barman žonglérom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.12.2017

Bublinky, orosené poháre, ľad. Nablýskaná atmosféra, usmievavé tváre, odviazaná nálada. A všetok ten virvar diriguje uhladený chlapík v smokingu so šejkrom v ruke. Usmieva sa a zázračne plní všetky želania. Je to kúzelník a jeho majstrovský trik sa volá kokteil.

Predvianočná

Predvianočná

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.12.2017

Je čas firemného zbližovania, čas vianočných večierkov. Človek prechádza okolo stolov so sušenými talianskymi šunkami, s frivolnou sushi sekciou či prezentáciou značkových vín. Najdružnejšia debata sa však vždy rozprúdi tam, kde sa podáva tradičný vianočný zázrak – obyčajná kapustnica.

Hebké raňajky

Hebké raňajky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.12.2017

Leží pred nami. Oranžovozlatý, po krajoch mu prevísajú vypražené bublinky a akoby háčkované ornamenty. Máme pocit, že na tom tanieri dýcha. Zahryzneme. Povrch chrumkavý a vnútri hebko, hebučko až nás z toho zanáša. Bundáš, francúzsky toast, chlieb vo vajíčku.