Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé utešené koliesko, nie väčšie ako naša dlaň. Ak je pripravené z kukurice, je krásne drapľavé, nadýchané a v chuti akési sýtejšie a sladšie ako jeho verzia z pšeničnej múky. Tá je zase oproti nemu omnoho väčšia a ohybnejšia. Tortilla.

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

kukuričná verzia tohto nekvaseného chleba Latinskej Ameriky má siahodlhú históriu a poznali ju už vraj zhruba 10 000 rokov pred naším letopočtom. Najstaršia tortilla, ktorú sa podarilo archeológom nájsť,  má 3 500 rokov. Pripravovali ju pôvodní obyvatelia Strednej Ameriky z ikonickej plodiny, ktorá zohrávala dôležitú úlohu nielen v ich jedálničku, ale aj v duchovnom živote. 

To, čo pre nás znamená obilie, to pre Aztékov či Mayov znamenala kukurica. Sami sa považovali za jej deti, prví ľudia sa vylúpali na svet práve z jej vlasatého klasu a bola symbolom života a hojnosti. O tom, ako vznikla prvá malá, rukami vyťapkaná placka z vysušenej a neskôr máčanej a mletej kukurice, existuje zopár legiend, no nie sú také košaté ako tie o našich európskych potravinách a základných gastronomických skvostoch. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite