kukuričná verzia tohto nekvaseného chleba Latinskej Ameriky má siahodlhú históriu a poznali ju už vraj zhruba 10 000 rokov pred naším letopočtom. Najstaršia tortilla, ktorú sa podarilo archeológom nájsť, má 3 500 rokov. Pripravovali ju pôvodní obyvatelia Strednej Ameriky z ikonickej plodiny, ktorá zohrávala dôležitú úlohu nielen v ich jedálničku, ale aj v duchovnom živote.
To, čo pre nás znamená obilie, to pre Aztékov či Mayov znamenala kukurica. Sami sa považovali za jej deti, prví ľudia sa vylúpali na svet práve z jej vlasatého klasu a bola symbolom života a hojnosti. O tom, ako vznikla prvá malá, rukami vyťapkaná placka z vysušenej a neskôr máčanej a mletej kukurice, existuje zopár legiend, no nie sú také košaté ako tie o našich európskych potravinách a základných gastronomických skvostoch.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.