Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Býva v bonbónoch, v tabuľkách plnených čokolád, v zákuskoch, dezertoch. Prosto všade je doma a len čaká na to, keď pod náporom nášho jazyka vykĺzne zo svojho príbytku, ohreje sa v našej ústnej dutine a rozuteká sa tam do všetkých kútov: nugát.

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom Profimedia Viedenský kakaový nugát sa stal symbolom minulého sto ročia plného úžasných vynálezov.

s nugátom je to ťažké. Keď naň totiž príde reč, málokto si tu v tomto našom civilizačnom okruhu porozumie. Najmä ak sa nad takou vzrušujúcou témou stretnú obyvatelia Európy. Pretože to, čomu my, obyvatelia Karpatskej kotliny, Porýnia či nebodaj Škandinávie, hovoríme nugát, pre niekoho z Apeninského alebo Pyrenejského polostrova nugát vôbec nie je a naopak. 

Ani o tom nevieme, ale okrem rôznych bezpečnostných a civilizačných spolkov sme súčasťou ešte jedného – a nie je nás málo, čo tvrdíme že pomerne kľúčového – spoločenstva – kakaového nugátu. 

Darmo by sme sa totiž na Sicílii, v Paríži či nebodaj dokonca v Londýne dožadovali nášho pralinkového skvostu, jediné, čo by pred nami pristálo, by bol obyčajný tvrdý turecký med. A keby sme zaprotestovali, možno by si len vzdychli a naveľa, naveľa nám podali ten mäkší, napenený, no stále by to bola tá čudná popolavá hmota z vyšľahaných a cukrom zahustených bielkov ochutená orechmi rôzneho druhu. Škandál! 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite