Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je v tom riadny guláš. Ako napokon skoro vo všetkom, čo sa varilo v obrovskom hrnci s názvom Rakúsko-Uhorská monarchia. Jedni pridali to, iní ono, ďalší zas skomolili názov alebo nazvali niečo opačne. Nikto nevie: perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň?

Perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň? PROFIMEDIA Pörkölt sa pripravuje ráznym opražením mäsa na podusenej cibuli s cesnakom poprášenej mletou paprikou a následným podusením vo vlastnej šťave a troche vody, vína či piva.

už pri tom prvom slove – perkelt – sa určite mnohým zarosili oči od dojatia, náhle im zvlhlo v ústach a v hlave sa premotkala myšlienka, čo takto ísť kúpiť nejakú tú smotanu na varenie, aby bola k dispozícii, keď človeku napadne hodiť na panvicu na tenké kúsky nakrájané mäso, orestovať ho na cibuľke, poprášiť ho voňavou mletou paprikou, a tak ďalej a tak ďalej, kým nevznikne čosi, čo dokáže rozvoňať celý dom či byt a v rytme ohnivého čardáša pozvať všetkých k stolu. 

Tá vôňa je taká charakteristická, že by sme ju spoznali kdekoľvek na svete, podobne ako to je pri ostatných ikonických jedlách našej spoločnej krajiny – či je to segedín (pravým menom Székelyov guláš), plnená paprika, kapustnica, alebo šošovicová a fazuľová polievka. Vo svete sa tomu hovorí comfort food, u nás domáca strava. Problém však je, že práve pri slove perkelt by nám tá smotana nemala vôbec napadnúť, pretože do pravého pörköltu vôbec nepatrí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite