Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Dobrá píseň o frontě na maso

Dobrá píseň o frontě na maso

.jiří Peňás .echo24 .kultúra 30.05.2017

„Dny smutku a mraky odlétnou / vysoko k hvězdám, Mléčné dráze / On, vítěz, vztyčen nad Letnou, / na věky bude pomáhati Praze.“ Vítězslavu Nezvalovi proroctví nevyšlo, za pár let po vztyčení se monumentální Stalin zase boural.

Lynch Peaks

Lynch Peaks

.filip Olšovský .kultúra .film 28.05.2017

Výrazy ako legenda alebo kult by sa vraj nemali nadužívať. Strácajú potom svoj zmysel. Pri Twin Peaks, legendárnom seriáli kultového režiséra, ktorý sa konečne vrátil na televízne obrazovky, sa tomu akosi nedá vyhnúť.

Soundtrack dvoch životov

Soundtrack dvoch životov

.daniel Hevier ml. .kultúra .hudba 28.05.2017

Hans Zimmer a Ennio Morricone. Už na prvý pohľad nenájdete od seba odlišnejších skladateľov. Excentrický samouk verzus skladateľ zo starej školy. Rozdielne zázemie, mestský kolorit obklopujúci ich inšpiráciu, vzory, pracovné tempo a stúpanie v kariére. Napriek absolútnej odlišnosti stoja vedľa seba

.týždeň

Návrat Vrabca

.peter Bálik .kultúra .zásah 28.05.2017

Už dlhšie som nešiel do kina s takou malou dušičkou ako minulý týždeň. Piráti z Karibiku vypustili do sveta nový, v poradí už piaty, film a nevoľno mi nebolo ani tak z predchádzajúceho nočného žúru, ale z toho,

.týždeň

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie 28.05.2017

KNIHA Tomáš Nemeček: Tomáš Garrigue Masaryk očima slečny Alice a mistra Viktora; KNIHA Jozef Augustín: Pri káve o káve a kávovinách; FILM Votrelec: Covenant;

.týždeň

Generačný parkúr

.zuzana Mojžišová .kultúra .kritika 28.05.2017

Vo filme už všakovaký druh muža sa objavil. Taký, ktorý nebol alebo padol na zem, alebo bol na úteku, v ohni, muž so znakom smrti, s fajkou, duchom, bernardínom, kinoaparátom, puškou, medveďou kožou, orlom a sliepkou. A teraz je to muž s menom. Ove.

Jaro 1945: Na co půjdeme do kina, drahoušku?

Jaro 1945: Na co půjdeme do kina, drahoušku?

.jiří Peňás .echo24 .kultúra 23.05.2017

Je jaro 1945, válka skončila, představte si, že se vám chce do kina. Na co asi tak mohli jít lidé před dvaasedmdesáti lety? Byl to zajímavý a zlomový okamžik.

Zostarnúť dôstojne

Zostarnúť dôstojne

.peter Bálik .kultúra .hudba 22.05.2017

Rok 2017 bude patriť českej alternatívnej skupine Mňága a Žďorp. Kapela oslavuje tridsiate výročie existencie, čo je dôvod na oslavu, ale zároveň novým albumom Třínohý pes dokazuje, že nostalgia v ich prípade nie je namieste. O znovuzrodenej Mňáge hovoríme s jej lídrom Petrom Fialom.

.týždeň

Romeo a Júlia, moderne a odvážne

.boris Ažaltovič .kultúra .kritika 22.05.2017

Len štyri roky po predchádzajúcej premiére uvádza SND novú inscenáciu Prokofievovho baletu Romeo a Júlia. Režisérka a choreografka Natália Horečná chcela do príbehu vniesť „nový vzduch a nové posolstvo, ktoré sa netýka už iba dvoch mladých milencov, ale nás všetkých“.

.týždeň

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie 22.05.2017

KNIHA Olivier Bourdeaut: Čakanie na Bojanglesa; FILM Kráľ Artuš: Legenda o meči; HUDBA Kudba z Marsu: Sonda;