Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brutálne intímna Věra Čáslavská v komiksovom príbehu

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Po Emilovi Zátopkovi sa dvojica Jan Novák a Jaromír 99 vracajú s novým komiksovým príbehom o legende českej gymnastiky Věre Čáslavskej, ktorý ide až do intímnych aj temných kútov života tejto športovkyne.

Brutálne intímna Věra Čáslavská v komiksovom príbehu VYDAVATEĽSTVO ARGO/JAROMÍR Ilustrácie výtvarníka a hudobníka Jaromíra 99 z komiksovej knihy Čáslavská, ktorú napísal Jan Novák a vydalo Argo, 2020.

VYDAVATEĽSTVO ARGO/JAROMÍR

o jej spanilej jazde na mexickej olympiáde v roku 1968 je Hollywood ponúkol, že o nej nakrúti životopisný film, no tu sa jej príbeh, samozrejme, neskončil. To, čo prišlo potom, je námetom na skutočný trhák. Legendárna česká gymnastka Věra Čás­lavská bola hrdinkou Čechoslovákov, svojím gestom na stupni víťazov dala jasne najavo, čo si myslí o vpáde vojsk do Československa. Majiteľka desiatich zlatých olympijských medailí neuhla ani počas normalizácie a svoju vnútornú silu ukázala, keď sa dokázala vrátiť aj po vážnej psychickej chorobe. 

brutálne intímna

O jej živote vzniklo viacero kníh, jednu z nich, Cesta na Olymp, dokonca napísala aj sama, ale nie komiks, ktorý teraz vytvorila dvojica Jan Novák a Jaromír 99. Českí autori už majú jednu podobnú knižku za sebou. Pred dvoma rokmi vytvorili komiks Když nemůžeš, tak přidej o živote českého bežca Emila Zátopka. Podobne ako pri Zátopkovi, aj túto novinku si objednali ľudia z Českého olympijského výboru k príležitosti olympijských hier v Tokiu, ktoré mali byť v lete, no pre pandémiu sa presunuli o rok. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite