Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je dobojované. Nezvyčajný pandemický ročník najznámejšej slovenskej poviedkovej súťaže pozná víťazov

.hana Štefánková .kultúra

Rekordný počet poviedok, vyhlásenie víťazov v rádiu miesto osobného stretnutia či zrušený krst zborníka víťazných diel. Tohtoročné vyhlasovanie Martinus Ceny fantázie 2020 pre najlepšie poviedky žánru fantasy, sci-fi a horor bolo z každého uhlu nezvyčajné.

Je dobojované. Nezvyčajný pandemický ročník najznámejšej slovenskej poviedkovej súťaže pozná víťazov  Archív organizačného tímu súťaže Martinus cena fantázie

do osemnásteho ročníka súťaže sa zapojilo rekordných 316 autorov. „Porota musela za štyri mesiace prečítať 316 poviedok, teda približne 4500 normostrán. Bežne býva poviedok okolo 150,“ povedal vo vysielaní jeden z organizátorov súťaže Ivan Aľakša.

Pandémia umožnila dosiaľ nevídanú vec: dala ľuďom čas, ktorí mnohí využili na zveľadenie koníčkov či zapojenie sa do súťaží – medzi inými aj tých literárnych. Súťažiaci mohli do konca mája posielať dosiaľ nezverejnené poviedky v rozsahu maximálne 45-tisíc znakov, v slovenskom jazyku (s výnimkou jednej kategórie), spadajúce pod žánre sci-fi, fantasy a horor. 

mnoho šancí na úspech

Najmladší „poviedkár“ mal len osem rokov, najstarší 96. Žánrové zloženie nahrávalo žánru fantasy so 134 poviedkami, nasledovalo 81 hororových poviedok a 71 sci-fi poviedok. Zvyšok tvorili takzvané „hybridy“, teda poviedky, ktoré sa nedali zaradiť pod jeden žáner. Hodnotenie víťaza Hlavnej ceny bolo dvojkolové – v prvom kole hodnotila anonymné poviedky odborná porota, ktorá zvolila päticu finalistov Hlavnej ceny, v druhom kole z nich potom volili víťaza diváci v online hlasovaní. Samostatne porota volila finalistov a víťaza Ceny poroty. 

Súbežne s tým vyberali sponzori a zastrešovatelia jednotlivých kategórií finalistov v kategóriách: Cena spoločnosti ESET pre najlepšiu sci-fi poviedku, Cena Béla pre najlepšiu hororovú poviedku, Cena pre najlepšiu fantasy poviedku, Cena bibliotéky, Cena Multiverza pre autorov do 15 rokov veku a Fantázia Award pre poviedky v anglickom jazyku. Jedna poviedka mohla zvíťaziť aj vo viacerých kategóriách.

Tí, ktorí sa prebojovali do finále, boli odmenení finančne aj vecne – cenami, vydaním poviedok v zborníku a možnosťou naštartovania profesionálnej literárnej dráhy – viacerí účastníci z minulých rokov sa stali úspešnými autormi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite