Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Československo v období socializmu. Normalizácia zničila ambície ľudí

.ľubomír Jaško .kultúra .kultúra

Rychlíkova história socialistického Československa neprináša šokujúce prekvapenia. Je užitočná dôslednosťou a snahou o objektívne prerozprávanie dejín.

Československo v období socializmu. Normalizácia zničila ambície ľudí Jan Rychlík: Českoslo- vensko v období socialismu 1945 – 1989. Vyšehrad 2020.

v hádke o tom, či už máme od príbehu ukončeného v roku 1989 dostatočný odstup, neexistuje správna odpoveď. Generačné prepojenia s érou socializmu sú slabšie, ale spomienkový optimizmus stále žije. Politické objednávky na to, čo z tohto obdobia zdôrazniť, alebo naopak odignorovať, už nikoho nezaujímajú. Objavia sa len výnimočne – napríklad, keď niekto na námestí vykladá o Dubčekovi ako o centrálnej osobnosti Novembra. 

Uznávaný český historik sa nenechal vyrušiť podružnosťami. Zdôrazňuje, že komplexný pohľad na totalitný režim stále chýba. Vznikali iba oslavné práce o úspechoch budovania socializmu. Alebo z druhej strany pub­licistika o aktéroch protikomunistického odboja. Pri reinterpretácii socialistického Československa stačilo mechanicky vymeniť znamienka „plus“ a „mínus“, pritom „revízia pôvodného ponovembrového prís­tupu, ktorý skúmal represie režimu a odpor proti nemu, spočíva nie v obhajobe režimu, ale v rozšírení registra tém historickej látky“. 

Autor je oslobodený od marxistickej viery v dialektiku dejín. Vie, že „politické dejiny sú dejinami ľudí, teda popisom činností konkrétnych osôb, predovšetkým z radov vládnucej elity.“ V doteraz napísaných dejinách socializmu ľudia chýbali. Náhradou bol kult osobnosti. Po ňom nasledoval anonymizovaný výklad o „ľude“ alebo „vedení strany“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite