Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Tragédie urozeného světanápravce

.jiří Peňás .kultúra .knižnica 04.02.2018

V polovině osmdesátých let vzbudil v jinak dosti zatuchlých poměrech oficiálně vydávané literatury značnou pozornost historický román Antona Hykische Milujte královnu – byla jí Marie Terezie. Že šlo o překlad ze slovenštiny, český čtenář tehdy možná ani příliš nevnímal.

.týždeň

Treba 6/2018

.kultúra .treba 04.02.2018

TREBA SPOZNAŤ ženy, čo prerástli svoju dobu ● TREBA SPOZNAŤ Beethovena ● NETREBA ZABUDNÚŤ na extrémizmus ● TREBA DOPLESAŤ Fašiangy sa krátia ● TREBA SA POZERAŤ V TELKE Dystopia podľa Lucasa

.týždeň

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie 04.02.2018

DIVADLO F. M. Dostojevskij: Krotká ● FILM Daj mi tvoje meno ● HUDBA Pris: Naše večery

Umenie odísť

Umenie odísť

.peter Bálik .kultúra 01.02.2018

Starnúce hviezdy ohlasujú svoje posledné koncerty. Veteráni popmusic sa rozhodli, že ich rozlúčka s koncertným životom bude veľkolepá.

Newyorská formácia ZS po čase opäť v Bratislave

Newyorská formácia ZS po čase opäť v Bratislave

.peter Dolník .kultúra 31.01.2018

Stretnú sa bubeník, saxofonista a gitarista. Všetci traja už všetko počuli, všetko dokážu zahrať, a nebavia ich tradičné hudobné postupy. Založia preto hudobné komando ZS (vyslovujte zís, ako keď sa prehnane snažíte vysloviť Jezus).

Longital a Lenka Dusilová v Bratislave spoja krehkosť a nespútanosť

Longital a Lenka Dusilová v Bratislave spoja krehkosť a nespútanosť

.alexander Čerevka .kultúra 31.01.2018

Slovenská hudobná stálica Longital a oceňovaná česká speváčka Lenka Dusilová vystúpia 17. februára v bratislavskom karloveskom klube Kamel. Spojenie krehkosti a nespútanosti v osobitom prejave oboch interpretov sľubuje nevšedný zážitok.

Keď nešvindľujeme, máme aj na Slovensku dobré veci
4:07

Keď nešvindľujeme, máme aj na Slovensku dobré veci

.eugen Korda .kultúra 30.01.2018

V Skalici sa pri príležitosti nedožitých 71. narodenín Mariána Vargu uskutočnil koncert venovaný jeho hudbe. Poslucháči sa podľa Petra Zajaca ocitli vo fascinujúcej atmosfére a nikomu sa vraj nechcelo po skončení odísť domov.

Lásky druhej plavovlásky

Lásky druhej plavovlásky

.martin Ciel .kultúra .divadlo 28.01.2018

V Divadle Astorka Korzo ´90 mala 16. januára premiéru inscenácia Lásky jednej plavovlásky, ktorá vznikla podľa scenára a improvizovaných dialógov rovnomenného filmu režiséra Miloša Formana a spoluscenáristov Jaroslava Papouška, Ivana Passera a Václava Šaška z roku 1965.

.týždeň

Divadlo, film, realita

.martin Ciel .kultúra .divadlo 28.01.2018

Zmapujme si teoreticky terén, na ktorom sa pohybujeme, keď vznikne divadelná inscenácia podľa filmu, alebo naopak, film podľa divadelnej inscenácie.

Rock ešte nie je dead

Rock ešte nie je dead

.peter Bálik .kultúra .hudba 28.01.2018

Pred rokmi hral v jednej z najznámejších slovenských skupín, no z Tublatanky sa rozhodol odísť. Hudbu vymenil za tvorbu softvéru. Na dlhý čas pre hudobný svet úplne prestal existovať. Teraz sa vracia ako člen skupiny Živá voda. Pavol Horváth.