Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlučný český rok

.rudi Rus .kultúra

Kultúra vždy veľmi citlivo reaguje na celospoločenské dianie. Populárna hudba ako jej súčasť je v tomto procese kategóriou samou o sebe. Jej odozva je veľmi často najrýchlejšia, bez akýchkoľvek zábran, škrupúľ či kompromisov.

Hlučný český rok YouTube/Abbie Falls - Fajtfest 10.7.2021

platí to predovšetkým pre hlučné umenie z kategórie hard’n’heavy, teda čokoľvek, čo sa dá zaradiť do škatuliek ako punk, hardcore, noise a všemožných druhov metalu. Aké zrkadlo nastavila táto gitarová hudba uplynulým covidovým a volebným mesiacom u našich susedov spoza rieky Moravy? Bola v ňom zlosť, hnev a frustrácia. Nechýbala však ani zdravo ventilovaná agresivita a z nej vyplývajúca pozitívna, niekedy priam liečivá energia. 

Rozprávať sa o hudbe s ľuďmi, ktorí ňou doslova žijú v priebehu celého roka, to je vždy veľký zážitok. Naši českí a moravskí kolegovia ako Jan Hamerský, Viktor Palák, Ondřej Helar, Lubomír Martinec, Milan Trachta, Jan Roman a ďalší ukazujú v mediálnom priestore dlhodobo veľký prehľad. Frontman.cz, Rádio Wave, Metalopolis.net, magazín Fullmoon či Metalshop TV, to všetko sú miesta, kde sa vždy zaručene dostanete k tipom na kvalitnú hudbu. Aj tú domácu. Keď sme dali všetci hlavy dokopy, Česi i Slováci, z rekapitulácie uplynulého roka sa stal silný hudobný zážitok. 

jezdíme hrát do světa... 

... z konzervy žerem párky. Text kapely Tři Sestry zo začiatku 90. rokov je stále živý! Rovnako tak ambícia tuzemských hudobných spolkov cestovať po svete a dobýjať srdcia zahraničných fanúšikov. Nie nutne afrických, dodal by určite znalec piesne citovanej v úvode tohto odstavca. Zahraničný úspech sa v priebehu minulého roka aspoň virtuálne podaril mladíkom z kapely Abbie Falls, ktorí si zahrali na internetovej verzii slávneho festivalu KnotFest. Ten patrí do mediálneho impéria legendárnych Američanov Slipknot, takže rozhodne nejde o nejakú podružnú záležitosť. Abbie Falls prinášajú moderné poňatie extrémnej gitarovej hudby, ich deathcore spĺňa prísne žánrové kritériá, nečudo, že zaujal aj pozorné ucho zahraničných odborníkov. Z úplne iného súdka prišiel celosvetový úspech kapely Sněť, ktorá so svojím albumom Mokvání v okovech snáď najvýraznejšie rozbúrila české metalové vody. Surfujú na vlnách retro ošiaľu, ktorý z času na čas zasiahne metalový underground. Raz je to black metal z 80. rokov, inokedy melodický heavy metal, v tomto prípade si budú spokojne kývať hlavou fanúšikovia death metalu s rokom výroby v rozmedzí 1990 – 1994. Bez ohľadu na to, či sa rozprávame o tom švédskom, alebo americkom. Pri počúvaní novej hudby od kapely Sněť si totiž paradoxne prídu na svoje priaznivci starých Entombed či Dismember, ale napríklad aj takých Incantation. Mokvání v okovech je nahrávka, ktorej pristane aj znovuzrodený a náhle opäť veľmi moderný formát magnetofónovej kazety. Keď retro, tak so všetkým, čo k tomu patrí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite