Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kniha ocenená Pulitzerom. Jared Diamond: Osudy ľudských spoločností

.alexandra Jurišová .kultúra .knižnica

Vždy, keď hovoríme o dejinách ľudstva, zrejme si vôbec neuvedomujeme, že ich tým v skutočnosti škatuľkujeme, čo nie je správny prístup. Hoci niet pochýb o tom, že sú udalosti, ktoré dejiny rôznych a viacerých krajín spájajú, existujú aj také, pri ktorých k prieniku vôbec nedošlo. Ale spoločné majú niečo iné.

Kniha ocenená Pulitzerom. Jared Diamond: Osudy ľudských spoločností Jared Diamond: Osudy ľudských spoločností. Strelné zbrane, choroboplodné zá- rodky a oceľ v histórii. Premedia, 2021.

americký vedec Jared Diamond vníma históriu tohto sveta ako cibuľu. Podľa jeho slov pri jej skúmaní postupuje ako pri lúpaní cibuľových šupiek. V roku 1997, keď vyšla jeho kniha Osudy ľudských spoločností prvýkrát, sa ňou snažil odpovedať na otázku, prečo existuje toľko kultúrnych, technologických, ekonomických a civilizačných rozdielov medzi národmi, ktoré sú rozšírené na rôznych kontinentoch, subkontinentoch a ostrovoch planéty? Svojím výskumom prišiel na to, že dôležité nie sú ani rasové rozdiely, ktoré by vám mohli napadnúť ešte predtým, než sa do knihy začítate, ale samotná historická podstata sveta.

dodnes sú medzi nami priepastné rozdiely

Doslova celá história sveta je tak vďaka Jaredovi Diamondovi, ktorý sa zaoberá nielen históriou, ale aj ekológiou, geografiou a evolučnou biológiou, na jednom mieste a v jednej knihe, za ktorú získal Pulitzerovu cenu. I keď v jej predhovore píše, že sa usiluje podať čitateľom len stručnú históriu všetkých ľudí za posledných trinásťtisíc rokov, ide určite o jednu z najhrubších a najrozhľadenejších kníh o histórii ľudstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite