Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nacionalistický výklad dejín je zase tu

.hana Chorvátová .kultúra .história

Na slovenskom knižnom trhu pribúdajú diela o dejinách, čo je dobre. Horšie je, že nie všetky sú prínosom. Kniha Murices novae alebo Nové ostne. Dialógy o starších slovenských dejinách, ale nielen o nich od Martina Homzu nesie závan nacionalistického naftalínu.

Nacionalistický výklad dejín je zase tu BORIS NÉMETH Blatnohrad, sídelné mesto Pribinu v Blatenskom kniežatstve vybudované v rokoch 839 – 847 neďaleko Balatonu.

homzova kniha je o ranom stredoveku: období, na ktoré sme emocionálne naviazaní, keďže sa vtedy podľa mnohých čitateľov i bádateľov odohrávali počiatky „našich národných dejín“. Autor sa v nej zaoberá 9. storočím a najmä osobnosťou Svätopluka. Vychádza z poznatkov, ktoré nadobudol, keď spolu s ďalšími historikmi pripravil odbornú publikáciu Svätopluk v európskom písomníctve (2014). Potiaľto by to mohlo byť v poriadku. Lenže celá kniha má niekoľko silne problematických momentov.

zavádzanie obsahom i formou

Prvým je už forma: autor zvolil fiktívne rozhovory, ktoré sa odohrávajú počas exkurzie do Maďarska. Zhovárajú sa postavy „slovenského šľachtica, kňaza-vzdelanca a mešťana“ – Gnorimednopoliprostata, Polifila a Gnorimena. Tí sú prevzatí z knihy J. Baltazára Magina († 1735), ktorá vznikla v 18. storočí v kontexte národnostných sporov medzi maďarskými a slovenskými intelektuálnymi elitami. K týmto postavám pridal Homza študentku, študenta 1 a 2 a vodiča autobusu.

Forma rozhovoru podľa neho vťahuje čitateľa do deja: „Forma otázok a odpovedí vedených hovorovým jazykom má čitateľovi pomáhať ľahšie preniknúť k podstate sprostredkúvanej informácie.“ A dodáva: „Rozdielnosť vo výklade niektorých zložitejších tém umožňuje čitateľovi zaujať k diskutovanej problematike vlastný postoj.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite