Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Poirot, evitovka aj videohra

.martin Papšo .kultúra .film

Po dlhom čase sa celé Slovensko teší (okrem Golonku), a napriek tomu, že chleba zase lacnejší nebude, nám hokejisti pripravili skvelý športový zážitok. Naozajstná dráma, lepšia ako v kine. Ale ani tam to nie je na zahodenie.

Filmy týždňa: Poirot, evitovka aj videohra PRESSFOTO CINEMART Armie Hammer a Gal Gadot vo filme Smrť na Níle z roku 2022. Vpravo stojí Kenneth Branagh, ktorý sa ujal réžie a hlavnej úlohy belgického detektíva Hercula Poirota.

o tom, že veci v súvislosti s pandémiou sa pomaly dostávajú do normálu, svedčia hneď tri atraktívne filmy v jednom týždni. Najprv malý fúzatý Belgičan opäť raz bezchybne vyšetrí záhadné vraždy na palube luxusného parníka. Potom si partia kamarátov bude komplikovať vzájomné vzťahy tajomstvami.  A nakoniec trochu dobrodružnej atrakcie podľa známej počítačovej hry.

film týždňa: Smrť na Níle

Kto by nepoznal malého francúzskeho súkromného detektíva (alebo to bol Belgičan?) s výstrednými fúzikmi, ktorý si trochu samoľúbo zakladá na svojich malých šedých bunkách. U nás je známy najmä z televíznej série s Davidom Suchetom v hlavnej úlohe. O to ťažšie môže byť zvyknúť si na nového predstaviteľa. Je ním Kenneth Branagh (zároveň režisér a producent), ktorý mal vždy slabosť pre starú klasiku. Pred rokmi sa výdatne venoval Shakespearovi, a teraz sa druhýkrát pustil do Agathy Christie.

Poirot sa vyberie na dovolenku do Egypta a tam na palube luxusného parníka dôjde k vražde. Ako vždy, motív majú všetci. Ak máte aspoň zbežný prehľad o tvorbe Agathy Christie, zrejme tento príbeh poznáte a viete, kto je vrah. Ale jej diela nie sú zďaleka len o tom. Vždy je to v prvom rade prenikavá štúdia ľudských charakterov a ich slabostí. To sa Branagh snažil zachovať. Jeho láska k predlohe a zároveň snaha skombinovať staromilský prístup s modernými prvkami je zreteľná. Kamera je veľmi často v pohybe, aby dodávala deju dynamiku. Niektoré postavy sú zmenené a dostalo sa aj na povinné zastúpenie menšín. Pridaný bol čiernobiely úvod, kde sa dozvieme, prečo nosí Poirot fúzy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite