Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Pred pôstom

Pred pôstom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.02.2020

Tej vôni sa nedá ujsť. Visí vo vzduchu, ťaživá, sladká, nasýtená krvou a majoránom. Ligocú sa na pekáči. S rozžiarenými očami po nich siahame. Sú horúce, no nám to neprekáža: chrup! Z toho zvuku párajúceho sa čreva naskakujú zimomriavky. Jaternice.

Chuť mesačného svitu

Chuť mesačného svitu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.02.2020

Nájdeme ich pri všetkých tých sušených rezancoch všakovakého tvaru a pôvodu v obchodíkoch alebo kútikoch venovaných ázijským špecialitám. Hovejú si v priesvitnom vrecku: krásne, okrúhle a šuchotavé. Priehľadné, jemne ryhované kolieska so vzorkou tenisového výpletu, ktoré voláme ryžový papier.

Homár, kráľ morí

Homár, kráľ morí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.02.2020

Určite ho už každý videl. Ikonický a zábavný objekt od majstra škandálu minulého storočia – Salvadora Dalího. Je to telefón, aj nie je. Má starodávne, lesklé telo aparátov z tridsiatych rokov. Ibaže na vidlici neleží slúchadlo, ale homár.

Ovocie v indickej soli

Ovocie v indickej soli

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.02.2020

Všetci si to pamätáme, dokonca sa tento úkaz dostal aj do ustáleného slovného spojenia. Skoro na každom zákusku či torte nesmela chýbať nápadná bodka. Malé červené mazľavé a presladené čudo: čerešnička na torte. Kedysi zázrak nad zázraky – kandizované ovocie.

Čínska lyžica menom bok choy

Čínska lyžica menom bok choy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 26.01.2020

Čoraz častejšie ju vídať v ponuke našich obchodov. Patrí medzi zeleninu, ktorej sa najlepšie darí v chladných mesiacoch, a tak počas nich spestruje na vitamíny chudobnejšie misky po celej Ázii. Slovenské meno ešte nedostala, voláme ju teda po čínsky – bok choy.

Hlavičky

Hlavičky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.01.2020

Polia a predzáhradky sú už prázdne, niektoré aj vzorne a hlboko poorané a porýľované. Len kde-tu zo zeme trčia čudné, bosorácky vyzerajúce rastliny. Navrchu akási kapustová čapica, na stračej nôžke popriliepané zelené guľôčky – hrôza. Ružičkový kel.

Sladký koreň

Sladký koreň

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 12.01.2020

Mnohí kuchári a gurmáni majú plné ústa sezónnosti. Pozrime sa teda po našej postati: všade naokolo len sneh a volebné bilbordy. Gastronaut začiatočník môže mať oprávnenú obavu, čo si má lokálne a sezónne položiť na tanier. Odpoveď je jednoduchá: paštrnák!

Roztopené Alpy

Roztopené Alpy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.01.2020

Možno túto zimu niekto z nás zablúdi na poriadnu lyžovačku do švajčiarskych či francúzskych Álp. A tam sa tomu zrejme nevyhne. V útulných, striedmym – niekto by povedal športovým – luxusom dýchajúcich reštauráciách na úpätí svahov, či priamo na nich, mu ponúknu raclette.

Vianočný poklad

Vianočný poklad

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.12.2019

Každý má pod stromček nejaké to želanie. Ja mám vždy jedno a to isté. A na rozdiel od iných, mne sa aj každý rok splní. Neviem si totiž bez neho predstaviť žiadne sviatky, tobôž tie vianočné. Želám si metrový koláč.

Uväznený vzduch

Uväznený vzduch

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 08.12.2019

Pomaly sa začína vypekať. Odvšadiaľ sa rinú všakovaké lákavé vône exotických korenín, medu a kakaa, ktoré nám nástojčivo zvestujú blížiace sa sviatky. Váži sa, hnetie sa, mixuje ostošesť. No nebyť jednej ingrediencie, všetko by bolo omnoho komplikovanejšie. Prášok do pečiva.