Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Zimný syr

Zimný syr

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.12.2018

Keď ho vyberáme z chladničky, je pomerne tvrdý a vonia pomerne neutrálne. No stačí, aby na syrovej doske trošku pookrial a zrazu sa z tvrdého krajca stane ušľachtilá pochúťka. Z tvrdého syra sa stane poddajná maškrta s neodolateľnou vôňou. Gorgonzola.

Zlatý zázrak z Marrákeša

Zlatý zázrak z Marrákeša

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.12.2018

Vyzerá, akoby niekto rozšafný na kôpku rozsypal miniatúrne zrnká zlata. Šťavnato sa lesknú, povaľujú a voňajú ako novorodenec. Keď si ich položíme na jazyk, cítime ich mäkkosť, jemnú orientálnu chuť a znova tú čistú vôňu. Tým najkrajším jazykom sa nám prihovára kuskus.

Mozaika

Mozaika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.11.2018

Vonku koberec z jemnej inovate, všetci našliapujú mimoriadne opatrne. Pod kotlom hučí. Zrazu ruka zdvihne poklop zručným pohybom kúzelníka a vyvalí sa kúdol voňavej pary. Všetkým sa razom nahrnú na jazyk sliny a v očiach to zaiskrí. Ide sa robiť tlačenka.

Ryža ako víno

Ryža ako víno

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.11.2018

Človek dostane malý pohárik. Aj by povedal štamperlík, ide však o porcelán. Navyše hostiteľ čaká, že mu ho pochválite, čo sa u nás pri štamperlíku nerobí. Potom žblnk, pohár sa naplní, miestnosť zaleje ovocná vôňa a začne sŕkanie. Podáva sa saké.

Zmluva s diablom

Zmluva s diablom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.11.2018

Sú malé, modré a prekliate. Šmýkate sa k nim v gumákoch po stráni plnej mokrej, nepokosenej trávy a blata. Oberáte ich a z úst sa vám derie okrem vyzrážanej pary syčanie, jojkanie a po hodine aj nevyberané nadávky. Tak chutí trnka.

Čapica

Čapica

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.11.2018

Končeky prstov sme mali celé biele od toho, ako sme stáli na špičkách a držali sa pri tom kraja stola. Zo sitka sa prášil cukor a štípal nás až v očiach. Ladne dosadal na žlté rebrá toho zázraku, ktorý všetci voláme bábovka.

Capo di tutti capi

Capo di tutti capi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 29.10.2018

Na poliach vyzerá zvláštne až barbarsky. Akoby tam niekto mimoriadne krutý zakopal celú armádu zaživa. Z kyprej zeme vytŕčajú na štíhlych krkoch zelené hlavy a tíško ševelia vo vetre. Až kým ich definitívne nezotnú a neodnesú do kuchyne. Kapusta.

Odomykáme: Tichý svedok Československa

Odomykáme: Tichý svedok Československa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.10.2018

Bol pri všetkom, čo sa kedy v Československu šuchlo. Či už išlo o dejiny veľké, či malé. Bol prvý, kto počul rozhovory TGM s Čapkom, pravidelne vzdychal od nudy na zasadaniach ROH. Všetko to videl na vlastné sardelové oči. Obložený chlebíček.

Svojrázny výtržník

Svojrázny výtržník

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.10.2018

Prídeme domov, k mame. Otvoríme dvere a ovalí nás dobre známa vôňa. Pomedzi sladko-slaný závan vyprážaných placiek sa do popredia tlačí to, čo z nich robí maškrtu nad maškrty. Zemitý, horúci tón, za ktorý môže len cesnak.

Kotúče PR

Kotúče PR

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.10.2018

K štyridsaťkilovému bochníku pristúpi muž s malou rúrkovitou dýkou. Najprv ho potľapká, akoby ho upokojoval. Potom pokračuje skúseným bodnutím priamo do srdca bochníka. Dýku vyberie, ochutná, čo sa v nej zachytilo. Prikývne. Môžeme ho označiť ako Parmigiano-Reggiano.