Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svätojánsky chlieb menom karob

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Visia z nádherného, členitého stromu a šelestia vo vlahom prímorskom vánku. Nevyzerajú dvakrát vábne. Sú všakovako poskrúcané, tmavohnedé a tvrdé. Pripomínajú na strome zabudnuté rohy stredomorskej divej kozy či africkej gazely. Sú to však len obyčajné struky, ktorým domorodci hovoria karob.

Svätojánsky chlieb menom karob PROFIMEDIA V chuti karobu na rozdiel od kakaa nenájdeme zemitý, horký tón.

dnes naň natrafíme hádam v každom lepšie zásobenom bio obchodíku s netradičnejšími surovinami, napríklad určenými ľuďom so špecifickými potravinovými intoleranciami. Medzi všetkými tými sladidlami a múkami tá karobová zaujíma špeciálne postavenie. Je totiž pre tých, ktorí nemôžu jesť kakao a čokoládu. No keby sme mali karob degradovať len na nejakú náhradu, určite by sme mu ublížili. 

Ak je totiž niečo, čo pravidelne zachraňovalo našu civilizáciu, ktorá svoje korene najprv zapustila v okolí Stredozemného mora, tak to bol práve tento poskrúcaný plod rohovníka obyčajného. V bežných časoch, keď bolo všetkého dostatok a navôkol vládol mier, tieto tvrdé, nepoddajné strapce slúžili ako krmivo pre dobytok. Sem-tam si ich z kratochvíle, samozrejme, kdekto zo stromu odtrhol a lusk požuval, no nešlo o surovinu, ktorá by sa konzumovala na dennej báze. Skôr o lahôdku, malý cukrík či z núdze cnosť. 

No hneď, ako sa situácia obrátila, prišla neúroda či vojna, z potraviny pre zvieratá sa zrazu stala pravidelná súčasť jedálnička. Takto napríklad dokázali prežiť časy nepohody obyvatelia Kréty či Malty. Hnedé, na pohľad akoby kožené struky sa potom nielen presušili, ale aj jemne opražili, pomleli a používali ako náhrada medu, cukru či múky.

„Práve od karobu je odvodené slovo karát, ktorým meriame rýdzosť zlata.“

Karob poznali už ľudia staroveku a dali mu množstvo názvov. Dokonca jeden z nich – ten biblický – sa v niektorých končinách používa dodnes. Legenda totiž hovorí, že práve karobovými strukmi sa na svojich potulkách púšťou živil Ján Krstiteľ. A tak ho volajú svätojánsky chlieb. Samotné slovo karob pochádza aramejčiny a znamená roh. No označovali ho napríklad aj ako kobylková fazuľa. Aj preto, lebo tento strom dokáže znášať neuveriteľné suchá a prežije aj v tých najhorších časoch. Ako náhrada kávy či cukru fungoval svätojánsky chlieb dokonca ešte počas druhej svetovej vojny. Dnes sa využíva najmä ako účinná náhrada kakaa aj ako zdroj karobovej gumy – zahusťovadla, ktoré poznáme pod označením E410.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite