Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Dymová clona

Dymová clona

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.09.2017

A už sa to začína. Na poliach po dedinách vidieť zhrbené postavy popri hrčatých vreciach, do ktorých hádžu zemiaky. Obďaleč sa z kôpok suchej trávy ťahá dym. Slnko hreje, no vo vzduchu už cítiť chlad. Ideálny čas povedať si niečo o údení.

Otočiť sa chrbtom

Otočiť sa chrbtom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.09.2017

Priateľstvo vysokej kuchyne s vysokým umením bolo vždy veľmi silné a oboma smermi mimoriadne obohacujúce. Najmä v prípade hudobného divadla. Tí korpulentní tenori a obalení dirigenti museli predsa niekde k tým pupkom prísť. Málokto však tak ovplyvnil kuchárske umenie ako Gioachino Rossini.

Letné krémovanie

Letné krémovanie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.08.2017

Vysedáva v chladničke. V malých mištičkách sa pekne chladí, čaká na svoju príležitosť. Potom ho vyberú starostlivé ruky, možno vyklopia, možno nie, navrch naukladajú ovocie, niekedy pridajú šľahačku. Všetci si to pamätáme. Nie každý puding však vyzerá takto.

Grécke národné

Grécke národné

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.08.2017

Prinesú ju buď v keramickej miske alebo rovno naservírovanú na tanieri. Šťavnatú kocku, podobajúcu sa na talianske lasagne, no naozaj len z diaľky. Len čo sa dostane pod nos, rázne nám vysvetlí, že tu sa nikto nebabral s parmezánom, ale s jahňacím. Musaka.

Sicílsky sneh

Sicílsky sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.08.2017

Podáva sa buď na začiatku, alebo na záver stolovania. Nenápadný kopček, nedokončená pyramídka čohosi bieleho. Človek do nej zaborí lyžičku či nôž, ochutná a začne sa prepadávať do jej jemnej penistej mliečnej chuti. V Taliansku ju volajú ricotta (rikota).

Ločkavé augustové peklo

Ločkavé augustové peklo

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.08.2017

A je to tu zas. Čas zavárania a horlivého spracúvania prebytkov. Na stoloch sa kopia haldy paradajok, cibule a paprík. Nešťastné gazdinky si v týchto horúčavách spestrujú život postávaním pri sporáku a rozpálenej rúre. Prečo? Pretože lečo.

Uhorková sezóna

Uhorková sezóna

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.07.2017

Sme v Grécku. Slnko páli na ostrov Zakyntos, na stole pred nami studené predkrmy, ktoré tu volajú meze. A priamo v strede medzi nimi pastelovozelený dip. Studený ako práve vylovená ryba. Poznajú ho na celom svete, v Grécku pod menom tsatsiki.

Mexický dynamit

Mexický dynamit

.lifestyle .dobré jedlo 23.07.2017

Slnko páli ako besné, je čas obeda. Človeku sa nič nechce, najmä nie variť, vystávať v úmorných teplách pri šporáku. Ani pri mori nemáme chuť na nič veľké, stačil by malý milý výdatný fingerfood. Čas siahnuť po tacos (čítame takos).

Československý šperk

Československý šperk

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 17.07.2017

Vyskytovala sa takmer v každej socialistickej domácnosti. Stála na dreze, trblietala sa tam v rannom svetle, vystrkovala na každého svoj drzý, namyslený zobáčisko a keď prišiel čas, nebála sa poriadne zasyčať. Dnes ju v našej kuchyni stretneme len sporadicky. Sifónová fľaša.

Dotyk civilizácií

Dotyk civilizácií

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.07.2017

Kopa rozjarených ľudí. Sú hluční a na náš vkus sa až pričasto navzájom dotýkajú. Objímajú sa, potľapkávajú po chrbte, po bruchu. A všade smiech. Postávajú okolo veľkej panvice, pod ktorou horí oheň. Na panvici ryža a plno dobrôt – paella (čítame paeja).