Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Seitan. Výnimočná náhrada

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ste sa s tým čudom už niekde stretli, najpravdepodobnejšie asi v nejakej ázijskej reštaurácii či bistre. V polievke či omáčke sa povaľovali kúsky čohosi, čo pripomína rozmočené pečivo a podobá sa na sójové mäso. Bol to však seitan.

Seitan. Výnimočná náhrada Getty Images Seitan sa dá pripraviť na rôzne spôsoby, napríklad aj ako „barbecue kebab“

keď Európu zasiahla prvá vlna vegetariánstva v dvadsiatych rokoch dvadsiateho storočia, bolo o tomto pšeničnom mäse len veľmi málo počuť. Aj keď na konci osemnásteho storočia sa o ňom zmieňujú v pojednaní o obilninách Taliani a na začiatku devätnásteho storočia vo svojich encyklopédiách Briti. Sem-tam sa ešte niekde spomenie koncom devätnásteho storočia v spojení s cukrovkou ako vynikajúca súčasť diéty a Adventisti siedmeho dňa ho odporúčajú ako skvelú náhradu mäsa. 

Až v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch dvadsiateho storočia, keď náš svet znova zaliala vášeň nekonzumovať mäso a deti kvetov s nadšením objavili budhizmus, sa seitan dostáva do širokého povedomia. No ešte stále nie pod týmto menom. Slovo seitan totiž pre pšeničný lepok vymyslel až japonský  propagátor makrobiotickej stravy George Ohsawa v roku 1962. 

Slovo je kompletný novotvar zložený z dvoch znakov a znamená „vyrobené z lepku“. Spolu s novou a príťažlivou módou v stravovaní sa potom čoraz častejšie dostával na tanier všakovakých rezko žijúcich  ľudí brázdiacich mesto v džogingových súpravách s neodmysliteľnými froté čelenkami proti poteniu. Treba povedať, že ich zanietenie pre rôzne sójové a lepkové náhrady mias po čase vyfučalo, rovnako ako z ich hláv zmizla neodmysliteľná fúkaná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite