Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Seriál, ktorý vás nepoteší

.martin Mojžiš .kultúra .kritika 23.06.2019

Mimoriadny úspech televízneho seriálu When they see us, ktorý mal na Netflixe premiéru 31. mája, určite nepotešil Lindu Fairstein. A nepotešila ju ani diskusia k tomuto seriálu, sprístupnená na Netflixe minulú sobotu. Bývalá prokurátorka z New Yorku môže ľutovať, že nežije na Slovensku.

.týždeň

Zomrel Igor Gallo, básnik, prozaik a kultúrny publicista

.redakcia .kultúra 23.06.2019

Vo veku 83 rokov po dlhej a ťažkej chorobe zomrel básnik, prozaik, kultúrny publicista a člen Spolku slovenských spisovateľov Igor Gallo.

Čo čítať v lete, keď máte -násť

Čo čítať v lete, keď máte -násť

.lucia Lackovičová .kultúra .literatúra 23.06.2019

Kedysi sme mali pre dospievajúcich a mládež foglarovky či knižné edície Stopy a Čajka. Dnes sa to volá Young Adult a je to jeden z mála segmentov literatúry, ktorý kontinuálne rastie. Sú tu však aj ďalšie nuansy ako Middle Grade, New Adult či Clean Adult, tak sa v tom trochu zorientujme.

Znepokojivé dovolenkové čítanie

Znepokojivé dovolenkové čítanie

.elena Akácsová .kultúra .literatúra 23.06.2019

Ani tento rok nám, zdá sa, nehrozí, žeby sme na dovolenke vypli, prestali myslieť na to, kam sa tento svet rúti, a poriadne sa nudili. Z kníh, ktoré sa zišli v tejto ankete, to vyzerá na znepokojivé leto.

Divadlo si užíval naplno

Divadlo si užíval naplno

.anton Vydra .kultúra .profil 16.06.2019

Jaro Filip miloval obecenstvo. Nie preto, že by sa pred ním rád predvádzal, ale preto, lebo mu bolo s ľuďmi dobre. Preto mal rád koncerty, preto s takou vervou privítal internet a jeho masové komunikačné možnosti a preto bol celou svojou bytosťou aj človekom divadla.

Štyrikrát o Jarovi CD-ROM Filipovi

Štyrikrát o Jarovi CD-ROM Filipovi

.štefan „emsí“ Vadocz .martin Vystavil .ross Hedvíček .robo Kotian .kultúra .profil 16.06.2019

Jaro Filip miloval technologické novinky, potreboval mať úplne všetko a mať to úplne prvý. Satelit, počítač, počítačové hry, internetové pripojenie, internetové diskusie, v podstate bol prvý slovenský bloger. Na túto časť jeho osobnosti spomínajú niektorí jeho priatelia a spolupracovníci.

Fenomén Michel Houellebecq: Slepo voči znameniam

Fenomén Michel Houellebecq: Slepo voči znameniam

.anton Vydra .kultúra .knižnica 16.06.2019

Preklad nového románu Michela Houellebecqa bol očakávanou udalosťou v literárnom svete: po prvé preto, lebo Houellebecq je dnes jednou z vedúcich osobností literatúry, a po druhé preto, lebo vždy vie niekoho poriadne naštvať, do zúrivosti vyprovokovať a rozvíriť tým stojaté vody nášho myslenia.

V socializme boli aj umelci robotníkmi

V socializme boli aj umelci robotníkmi

.anton Vydra .kultúra .literatúra 16.06.2019

Na otázku, čím mal byť v skutočnosti socialistický realizmus, nevedeli neraz odpovedať ani tí, ktorí mali posudzovať diela umelcov po februárovom prevrate v roku 1948. Aj preto u nás viac-menej neexistovalo dielo, ktoré by sa v tom mohlo stať vzorom.

Bíty z Los Angeles

Bíty z Los Angeles

.krištof Budke .kultúra .pohoda 16.06.2019

Losangeleskú bítovú scénu zastúpia na Pohode traja umelci: Mura Masa, TOKiMONSTA a Sudan Archives. Možno nepoznáte všetkých zástupcov tohto prúdu, no azda viete aspoň o umelcoch a kapelách, ktorí sa bítmi z LA jednoznačne inšpirovali.

Aj v NDR mali svojho Nohavicu

Aj v NDR mali svojho Nohavicu

.františek Gyárfáš .kultúra .film 16.06.2019

Ďalší životopisný film o hudobníkovi, tentoraz z našej strany železnej opony, ukazuje jedného z najosobitejších pesničkárov východného Nemecka. Gerhard „Gundi" Gundermann žil skoro ako disident, akurát že bol spolupracovníkom tajnej služby Stasi.