Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v jazze: Kolektív, súlad, zhoda

.martin Valihora .kultúra .hudba

My starší a od nás ešte starší sme mávali ku kolektívu predsudky. Vtedajšie zriadenie nás učilo a viedlo k spoločnému súladu alebo k vytváraniu identických postojov za účelom akejsi poslušnej jednoty.

.týždeň v jazze: Kolektív, súlad, zhoda WESTEND61/GETTY IMAGES Spôsobov, ako vytvárať súzvuk, a možností, ako môže znieť, je nekonečno.

všetko, čo sa vymykalo z vtedajšieho normálu, budilo obavy a väčšinou nebolo vítané. Avšak v hudbe, konkrétnejšie v jazze, je to presne naopak. Naučiť sa chápať kolektív môže byť niekedy náročná úloha. Na jednej strane sa mu priečime so strachom zo straty vlastnej identity a na strane druhej sa potrebujeme spájať do skupín kolektívne mysliacich celkov.

Spolkov, ktoré v nás už svojou hromadnou identitou vytvárajú pocit sily a bezpečia. Akoby sme my, všetci muzikanti, zahrali falošný tón, ale to, že sme viacerí, by nám dalo fiktívny pocit istoty. Avšak v hudbe to funguje inak. Keď zahrá jeden kolega falošne, dá sa to ešte podržať kolektívom, ale keď zahráme falošne viacerí, väčšina alebo dokonca všetci, tak je pieseň pokazená. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite