Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica .týždňa: Nebojte sa strachu

.ľubomír Jaško .kultúra .knižnica

Jediné, čoho je potrebné sa obávať, je nadvláda strachu. Ten dokáže ochromiť ľudskú tvorivosť, znehybniť spoločnosť a znetvoriť ľudí. Je čas znovuobjaviť riziko a odvahu s ním žiť.

Knižnica .týždňa: Nebojte sa strachu Frank Furedi, Jak funguje strach (Kultura strachu v 21. století), preložila Jana Odehnalová, Academia 2023

zle so slnkom i bez neho 

Maďarsko-kanadský sociológ v ostatných rokoch svojho výskumu a písania vsadil na jedinú kartu. Keď v roku 1997 vyšla jeho kniha Kultúra strachu, bol to ešte neznámy pojem. Dnes je zásobáreň obáv neskutočne bohatá. Prispieva k všeobecnej úzkosti a neistote. 

Furedi sa po ľavicovej mladosti v dnešnej kritike kultúry strachu dal na konzervatívnejšie pozície. Zakomponoval do svojho pohľadu na svet odpor voči politickej korektnosti, prepisovaniu minulosti či ohrozeniu slobodného univerzitného prostredia kvôli obavám pred nepohodlím študentov. 

Bol ochotný zapojiť sa aj do intelektuálnych debát pod Orbánovou taktovkou. Z textu knihy je zrejmé, že Furedi sympatizuje s alternatívou. Je nervózny z malátnej a opatrnej západnej civilizácie. Sympatie voči tým, ktorí so strachom cielene narábajú, však nie sú východiskom z tejto kultúrnej pandémie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite