Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pačaj

.elena Lacková .kultúra .kultúra

Jednou zo vzácnych svedkýň, ktoré Nadácii Milana Šimečku poskytli rozhovor o svojom príbehu, bola najznámejšia rómska spisovateľka Elena Lacková /1921 – 2003/, ktorej kniha Narodila som sa pod šťastnou hviezdou vyšla nedávno prvýkrát v slovenskom jazyku. Toto je ukážka zo spomínanej knihy.

Pačaj

väčšina proticigánskych zákonov a vyhlášok platila všeobecne pre celý slovenský štát, ale som presvedčená, že niektoré si vymýšľal Pačaj. Alebo bol Pačaj aspoň zodpovedný za to, akým drastickým spôsobom sa v našom kraji tieto zákony plnili. Hovorí sa: Urob zo zajaca psa a ten bude zajace naháňať horšie než pes. Poturčenec horší od Turka. To všetko platilo na Pačaja. 

Pačaj, napoly Róm, pochádzal z Gelnice ako muž našej Vilmy, nejaký Pačajov synovec sa u môjho švagra dokonca učil hrať na husle, a tak sme o ich rodine vedeli všetko. Pačaj mal síce v Gelnici dom, ale začal robiť veľkú politiku, oženil sa so Slovenkou a odsťahoval sa do Košíc. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite