Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Prečo treba vidieť Dvoch pápežov?

Prečo treba vidieť Dvoch pápežov?

.michal Oláh .kultúra 26.12.2019

Lebo sú perfektní. Po mimoriadnom diváckom úspechu magického Mladého pápeža (The Young Pope) na HBO priniesol NETFLIX hodnoverný pohľad na vzťah Benedikta XVI. s pápežom Františkom vo filme Dvaja pápeži (The Two Popes).

#TREBA čítať beletriu, bez žien by zakapala

#TREBA čítať beletriu, bez žien by zakapala

.elena Akácsová .kultúra 19.12.2019

Kto už by chodil do kina alebo divadla, keď sa treba tlačiť na vianočných trhoch a v kníhkupectvách naháňajúc posledné darčeky? Možno ešte niektoré z kníh, čo odporúčam, zoženiete aj fyzicky. Ak nie, kúpte e-knihu.

Králi a dieťa

Králi a dieťa

.anton Vydra .kultúra .kultúra 15.12.2019

Veľkou témou gotického umenia je klaňanie troch kráľov pred Ježišom v betlehemskej maštali. Kedy sa však z troch mudrcov z Východu stali králi a prečo? A ako čítať obrazy, ktoré vznikali v stredoveku a čo v nich vidíme dnes? O tom všetkom hovorí kunsthistorik Ivan Gerát.

Kniha roka 2019

Kniha roka 2019

.elena Akácsová .kultúra .anketa 15.12.2019

Ktorá pôvodná slovenská kniha a ktorá cudzojazyčná kniha preložená do slovenčiny alebo češtiny vás v tomto roku najviac zaujala? Pýtali sme sa osobností a zložili pre vás mozaiku toho najzaujímavejšieho, čo sa tento rok na našom knižnom trhu objavilo.

Dürer v Albertine

Dürer v Albertine

.martin Čičo .kultúra .umenie 15.12.2019

Renesančne univerzálny, neúnavne zvedavý, umelecky tvorivý, bádateľsky vynaliezavý, objaviteľsky odvážny, ale aj obchodnícko-praktický a tiež usilovný a pracovitý. Jeho œuvre, najmä v oblasti grafiky, ale aj kresby, ďaleko presahuje možnosti jednej výstavy.

#Treba si zopakovať: modrá je dobrá

#Treba si zopakovať: modrá je dobrá

.elena Akácsová .kultúra 12.12.2019

Na najbližšie obdobie radíme obľúbiť si opäť modrú, počúvať úplne najsúčasnejšiu vážnu hudbu Žiadba alebo worldmusic Puščaňu, skočiť do Žiliny na Bezzubatú a nezabudnúť, že zviera nie je dobrý vianočný darček.

Vo veku 61 rokov zomrela speváčka kapely Roxette Marie Fredriksson

Vo veku 61 rokov zomrela speváčka kapely Roxette Marie Fredriksson

.redakcia .kultúra 10.12.2019

Úmrtie speváčky potvrdil pre BBC speváčkin manažér.

.krst knihy Štefana Hríba a Martina Mojžiša 30: Ako sme to videli
1:21:11

.krst knihy Štefana Hríba a Martina Mojžiša 30: Ako sme to videli

.michal Oláh .kultúra 09.12.2019

S oboma autormi diskutuje redaktor .týždňa Michal Oláh. Knihu krstia zakladateľ VPN z roku 1989 Peter Zajac a zakladateľ iniciatívy z roku 2018 Za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

Jeden muž, dva meče

Jeden muž, dva meče

.martin Mojžiš .kultúra .fenomén 08.12.2019

Krátko pred Vianocami uvedie Netflix nový seriál o Zaklínačovi. Fanúšikom žánru fantasy a seriálov to netreba hovoriť – všetci to vedia. Nefanúšikovia to však vedieť nemusia a škoda by bolo nevedieť to. Presnejšie povedané, škoda by bolo nevidieť to.

Kniha Mitanova

Kniha Mitanova

.anton Vydra .kultúra .knižnica 08.12.2019

Keď som dočítal poslednú knihu Dušana Mitanu, dlho som rozmýšľal, čo sa dá o nej napísať. Aj to je, aj to nie je próza. Aj to je, aj to nie je testament – lebo pod testamentom rozumieme zvyčajne poslednú vôľu. Ak je však toto testament, tak v zmysle svedectva: zvesti o nezvestnom.