Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mila Medvedovska a Daniel Špiner pokrstili nový album spolu s Koščovou, Magušinovou, Lipom a ďalšími hosťami

.alexander Čerevka .kultúra

V pondelok 20.11.2023 sa v komornom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave konalo špeciálne koncertné podujatie. Ukrajinská speváčka a pedagogička spevu Mila Medvedovska, ktorá prišla na Slovensko na začiatku vojny na Ukrajine, spolu so slovenským klaviristom a skladateľom Danielom Špinerom krstili svoj prvý spoločný album s názvom Za dlaňou. Hosťami koncertu boli Katka Koščová, Sima Magušinová aj Peter Lipa.

Mila Medvedovska a Daniel Špiner pokrstili nový album spolu s Koščovou, Magušinovou, Lipom a ďalšími hosťami Zora Pauliniová

keď Mila Medvedovska pred rokom utiekla pred vojnou z rodného Dnipra a sedela vo vlaku s neistou konečnou stanicou, zmierovala sa s myšlienkou, že už nikdy nebude spievať. Veď kto a kde potrebuje spievajúcu utečenkyňu? Všetko nakoniec bolo inak. Už koncom apríla 2022 mala prvú skúšku s klaviristom Danielom Špinerom, o mesiac neskôr mali prvé spoločné vystúpenie a dnes majú za sebou vyše 50 koncertov a krst prvého spoločného albumu Za dlaňou. 

„Pre každého, aj kvalitného muzikanta, je náročné udomácniť sa v inom prostredí, novej krajine. Mila je tu krátko, ale udomácnila sa tu tak, akoby tu celý život žila. Pozri sa, koľkí ľudia sú okolo teba a všetci ti želajú to najlepšie, všetci sa tešia s tebou, že máš nový album,“ prihováral sa Mile a divákom jeden z hostí koncertu, uznávaný džezmen Peter Lipa.

Peter Lipa, Katka Koščová a Sima Magušinová odspievali s Milou Medvedovskou duety z albumu Za dlaňou. O hudobný sprievod sa okrem klavíra Dana Špinera, ktorý je dušou projektu a autorom hudby a aranžmánov, postarali Michal Šelep (kontrabas) a Igor Ajdží Sabo (bicie). Krstným otcom albumu sa stal bývalý minister kultúry Ladislav Agnes Snopko. 

Zora Pauliniová

Komorné štúdio sa takmer do posledného miesta zaplnilo pozvanými hosťami z ukrajinskej aj domácej komunity. Pozvanie prijali bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová so svojimi blízkymi spolupracovníkmi, biskup východného dištriktu Evanjelickej cirkvi AV Peter Mihoč, vojenský biskup Viktor Sabo, riaditeľka oddelenia humanitárnej pomoci a integrácie Slovenskej katolíckej charity na Slovensku Alexandra Mruk Papaianopol so svojím tímom, starosta a vicestarosta mestskej časti Lamač, kde Mila pôsobí, páni Igor Polakovič a Matúš Harmaňoš, komunita okolo ukrajinskej školy v Bratislave a zástupcovia médií. Mila Medvedovska z pódia nezabudla poďakovať Slovensku za pomoc ukrajinským odídencom.

ZORA PAULINIOVÁ

„Keď som Milu počul spievať, uvedomil som si rozmer, ktorý v našej hudbe chýba. Zádumčivosť, zvláštny typ pátosu, ktorý má podtón v étose. To my ešte nevieme, takže Mila, ďakujeme,“ zhodnotil koncert Ladislav Snopko. 

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite