Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 25. – 26. november

.mariana Jaremková .kultúra

Tipy na víkend i na dlhé zimné večery - Mesiac fotografie, Uhlár, Hrana inak hraná, Robbe-Grillet, Bolaño aj 2x Pavel Zajíček

plan.art: Víkendový TO DO list 25. – 26. november

kam do galérie:

mesiac fotografie

V Bratislave pokračuje Mesiac fotografie, celý jeho program si môžete prejsť na webovej stránke festivalu.

plan.art pre tento víkend vyberá opäť niekoľko výstav, ktoré môžete navštíviť už iba do konca novembra

iwona Germanek - Ružová neexistuje

Ako to, že ružová neexistuje? Veď predsa existuje! Každé dievčatko obklopuje ružová, od sladkých žriebätiek na postieľke po módne motívy z detských rozprávok na nočnej košieľke, čiapočke alebo batôžku. Ružová musí existovať, pretože je to farba odvážnych ľudí, ktorí si veria, farba tepla a priateľstva, symbol univerzálneho šťastia. Tomu, že ružová existuje, veríme veľmi silno. A existuje ružová aj vtedy, keď niekto hlasno povie ružová neexistuje? Začínate trochu pochybovať a premýšľate... možno predsa len nejde o samotnú farbu, ale o niečo viac?

Ružová neexistuje - hovorí Iwona Germanek ako matka, umelkyňa a fotografka. Hovorí to, čo cíti a rovnako ako tisíce ďalších matiek veľmi dobre vedia, čo tie slová znamenajú. Stavia diváka pred konkrétny fakt - boj dospievajúceho dievčaťa s depresiami. Dotýka sa témy, o ktorej sa mnoho ľudí hanbí hovoriť, je pre nich príliš osobné, len s ťažkosťami sa k nej verejne priznávajú a len ťažko znášajú pohľady blízkych i cudzích a ich tiché komentáre – nezvládli ste svoju vychovávateľskú úlohu, ale je dobre, že sa TO netýka našej rodiny. A naozaj sa TO netýka aj vašej rodiny?

Iwona Germanek je intermediálna vizuálna umelkyňa, spájajúca klasickú fotografiu so špeciálnymi a ušľachtilými technikami, používajúca analógovú aj digitálnu koláž, vytvárajúca fotografické knihy i herbáre, ktorá sa vo svojich dielach zaoberá okrem iného témami rodiny, zabúdania, depresie, ale aj abstrakcie. Je laureátkou mnohých fotografických súťaží.

kde: Poľský inštitút

global Peace Photo Award

Global Peace Photo Award propaguje fotografov z celého sveta, ktorých obrazy zachytávajú ľudské úsilie o mierový svet a hľadanie krásy a dobra v našich životoch. Sú to fotografie, ktoré vyjadrujú myšlienku, že naša budúcnosť spočíva v mierovom spolužití. Global Peace Photo Award je výstava reportážnej fotografie, ktorá svojou povahou zobrazuje biedu nášho sveta, ale zároveň inšpiruje fotografov, aby vizualizovali na najvyššej úrovni nádej. Od osobného úsilia o podporu utečencov až po zmysluplnú rozvojovú pomoc. Od obrázkov osobného šťastia až po príklady komunitného ducha, od boja proti chudobe k projektom ochrany prírody, od vzbury proti nespravodlivosti až k rekonštrukcii miest v ruinách. Global Peace Photo Award je inšpirovaná laureátmi Nobelovej ceny za mier z roku 1911 Alfredom Friedom a Tobiasom Assero, glorifikuje všetky druhy pacifizmu a odzbrojenia jednotlivcov a spoločnosti ako celku.

kde: Dom umenia

zákon času, videoinštalácia Adély Babanovej

Všetko, čo si predstavujem, sa skutočne stane. V mojej hlave. A to, čoho sa najviac bojím, to prežívam stále dookola. / Áno. To je zákon času.“

Už iba počas víkendu si môžete pozrieť túto štvorkanálovú priestorovú videoinštaláciu. Film Zákon času rozložený na 4 plátna tematizuje naše podvedomie, strachy i sny, ktoré sa vzťahujú k budúcnosti. Príbeh buduje atmosféru neistoty vo svete, ktorý sa zúžil na pár miestností pripomínajúcich divadelné javisko či filmové kulisy. Protagonistami filmu sú dvaja výtvarníci, muž a žena, ktorí si takéto hermeticky uzavreté prostredia sami budujú a dobrovoľne sa do nich uzavierajú. Dvojica neustále osciluje na hranici medzi realitou a fikciou. Svoju jedinú istotu hľadajú v tvorbe, ale tá sa riadi vlastnými zákonitosťami. Scény videoinštalácie sa cyklia, nepatrne menia a dokopy tvoria nekonečnú slučku. Príbeh oboch umelcov tak nemá žiadny začiatok ani koniec, iba prítomný okamih, ktorým je permanentná neistota. Do nej si nielen obaja protagonisti ale i publikum môžu projektovať svoje vlastné obavy alebo nádejné očakávania. Taký je Zákon času.

kde:  Nová synagóga Žilina – centrum pre súčasné umenie a kultúru, J. M. Hurbana 220/11

kedy: 13.00 – 19.00

kam do divadla: 

dISK: Normalizácia

Inscenácia v réžii Blaha Uhlára je divadelný experiment, polytematická dekompozícia, typická pre súbor DISK Trnava. Slovné, pohybové a hudobné prejavy vychádzajú z hercovho tvorivého vnútra, sú úsmevné ale aj smutné. Premiéru má v sobotu 25. novembra, ďalšie uvedenie 16. decembra.

kedy a kde: o 20.00 v štúdiu DISK Trnava

festival Error 2023

Divadlo opäť inak na festivale bezdomoveckých divadiel Error + hudobno-výtvarné predstavenie Hrana inak hraná

25. 11.

15:30 AHA SZÍNPAD (HU) – Brána  

16:00 INVISIBLE THEATRE KALAWATSCH R.A.J. (CZ) – Utláčanie alebo intervencia

17:00 TEATR GRODZKI (PL) – Koniec sveta

17:40 CENTRO LATIDOU (IT) – Lacho Drom – navždy divokí a slobodní!

18:30 BÍLÁ HOLUBICE (CZ) – Sklenená guľôčka

19:45 OSKAR RÓZSA, ZDENKA PREDNÁ, PATRIK KREBS and MAREK ORMANDÍK (SK) – Hrana inak hraná

21:30 od 18 rokov ROZKOŠ – A čo všetci tí muži...

kde: v Pistoriho paláci, Štefánikova 25

alebo online: link na sledovanie

slovenské komorné divadlo: 1984

Derniéra kultovej antiutópie v réžii Rastislava Balleka. 

Slávny román Georgea Orwella sa vôbec po prvý raz ocitol na slovenskom javisku. Najnovšia adaptácia britských dramatikov Roberta Ickeho a Duncana Macmillana dokazuje, že Orwellova vízia totalitného sveta, v ktorom ľudia žijú pod neustálym policajným dozorom, nikdy nestratila na aktuálnosti. Naopak, Orwellov obraz totalitarizmu dnes naberá novú, aktuálnu a znepokojujúcu podobu.

kde: Slovenské komorné divadlo Martin

kedy: 25. november - 18.30

kam na koncert: 

cez víkend pokračuje City Sounds Festival 2023

Festival City Sounds prináša slovenskému publiku už od roku 2013 koncertyz oblasti jazzu a z neho vychádzajúcich hudobných žánrov ako soul, blues, funk, worldmusic, ale aj vystúpenia vážnej a súčasnej hudby, či vzájomnú fúziu týchto žánrov. Zároveň si festival kladie za cieľ prezentovať ojedinelé hudobné žánrové fúzie a kolaboráciou špičkových slovenských a svetových umelcov, vytvárať novú kvalitu s puncom originality a realizovať svetové premiéry hudobných projektov.

25.11.

S2  18:30 - 19:10  Lash & Grey

S5  18:30 - 19:10  Baron Haze

S1  19:20 - 20:30  Bill Laurance 

S2  20:40 - 21:20  Altar Ensemble - Directions & Connections 

S5  20:40 - 21:20  Robert Pospiš/Martin Sillay a hostia – Piesne na dobrú noc

S1  21:30 - 23:00  The Baylor Project

kde: Slovenský rozhlas, Mýtna 1, Bratislava

 Robert Pospiš/Martin Sillay  – Piesne na dobrú noc

...a jeden tip na pondelok: 

stick Men - Tony Levin, Pat Mastelotto, Markus Reuter

Americko nemecká progresívna rocková skupina Stick Men je trio jedného z najzásadnejších basgitaristov súčasnosti Tonyho Levina. Sprevádzať ho bude bubeník Pat Mastelotto (tvoria rytmickú sekciu legendárnych King Crimson) a nemecký multiinštrumen­talista Markus Reuter.

Špecialitou Tonyho Levina je Chapman's Stick, strunový nástroj vymyslený Emmettom Chapmanom začiatkom 70-tych rokov. Skrátene „The Stick“ má 8, 10 alebo 12 strún a vydáva zvuk úderom struny na široký hmatník. To z neho robí nástroj porovnateľný skôr s klávesovými nástrojmi. Často má mäkký basový zvuk a dobrí „stickisti“ na ňom hrávajú basovú aj melodickú linku naraz, ako možno vidieť napríklad v Elephant Talk.

Bicie Pata Mastelotta tiež pokrývajú viac ako základnú zostavu akustických bicích – integruje aj špeciálnu elektronickú zostavu, tá umožňuje použitie samplov a prehrávanie loopov.

Aj Markus Reuter má neobvyklý nástroj. Je ním „touch guitar“, navrhol si ju sám – aj on presahuje svojim štýlom hrania širší rozsah než je možné dosiahnuť len od basovej, alebo sprievodnej gitary. 

kde: Majestic music club, Bratislava

kedy: 27.11. - 20:00

kam do kina:

filmový festival inakosti 2023

Inakosť spája - to je podtitul 17. ročníka Filmového festivalu inakosti, ktorý potrvá. do 28. novembra. Zámerom tohtoročného vizuálu je komunikovať silu, jednotu a vzájomnú podporu v slovenskej LGBTI+ komunite, poukázať na odvahu nebáť sa byť iný, pretože queer ľudia majú v mnohých ohľadoch inú životnú skúsenosť ako väčšina. 

Vypočujte si náš podcast s riaditeľkou festivalu Zitou Hosszúovou.

víkendový program:

25.11.

15:00 1946: Zlý preklad, ktorým to začalo, Kino Klap (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

15:00 Filmový kabinet deťom, Kino Lumière v SNG

15:00 Marinette + Love is a Pitch, Kino Mladosť

17:00 FFi kraťasy: Slovenské premiéry, Kino Lumière v SNG

17:00 Sisi a ja, Kino Film Europe

17:30 Motýľ, Kino Mladosť

18:00 20 000 druhov včiel, Kino Klap (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

19:45 Femme, Kino Film Europe

20:30 Pornomelanchólia, Kino Klap (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

20:30 Cestička k šťastiu, Kino Lumière v SNG

20:30 Päť diablov, Kino Mladosť

26.11.

14:00 Slúžka, Kino Lumière v SNG

14:00 Nesmiernosť, Kino Mladosť

15:30 FFi kraťasy: Only Girl (In the World), Kino Klap (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

16:10 Záväzok voči životu, Kino Mladosť

17:00 Silkwoodová, Kino Lumière v SNG

17:50 Ľúbim ťa, Beksman, Kino Klap (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

18:30 Šťastný človek, Kino Mladosť

Vypočujte si rozhovor o filme Šťastný človek s režisérkou Soňou G. Lutherovou.

18:30 Zvláštny spôsob života + Zákon túžby, Kino Nostalgia

19:30 Čo sa včera povedalo, Kino Film Europe

19:45 Dni šťastia + Škrupinky, Kino Lumière v SNG

20:00 20 000 druhov včiel, Kino Klap (Filmová a televízna fakulta VŠMU)

20:30 Diametrálne odlišnosti, Kino Mladosť

sprievodné podujatia -  26.11.

16:00 Krehkosť a sila (diskusia), Kino Lumière v SNG

16:00 Teplé vyšívanie (workshop), Kino Lumière v SNG

18:00 Diskusia o kvír budúcnosti na Slovensku, Kino Lumière v SNG

trailer k filmu Pedra Almodóvara Zvláštny spôsob života, v ktorom si zahral aj Ethan Hawke:

z gauča: 

..a ešte raz Ethan Hawke v kultovke z roku 1994 Bolestná realita (nájdete na SkyShowtime), ktorá zachytila ducha grunge scény začiatku 90. rokov. Príjemný pocit nostalgie za 90tkami vystriedalo malé zdesenie - aktuálne, teda po takmer 30-tich rokoch, sa pripravuje televízna adaptácia...

musíme prežiť: Fukušima!, r. Tomáš Krupa (DAFilms)

Pred desiatimi rokmi, v marci 2011, sa zrútili tri reaktory poškodené zemetrasením a cunami v jadrovej elektrárni v japonskej Fukušime. Všetci do 20 kilometrov od závodu boli evakuovaní, ale Naoto Matsumura sa rozhodol zostať - jediný z 80 000 ľudí. Matsumara zostal a svoj čas v zóne venuje starostlivosti o opustené zvieratá. Observačný dokument je zamyslením sa nad katastrofami ľuďmi stvorených technológií, nad ekologickou krízou a jej následkami. Spin off z Fukušimy je súčasťou dokumentárneho projektu We Have to Survive. ktorého cieľom je upozorniť na súčasné a budúce vplyvy klimatických zmien na náš život. „Také je raz ľudstvo. Všetci súhlasia, pokiaľ majú pohodlie. No keď nastanú zlé časy, nikto nespolupracuje. A tak to s nami dopadne.“ — Naoto Matsumara

...a na DAFilms nájdete aj kolekciu filmov Jima Jarmuscha, my po dlhom váhaní medzi Čudnejší než raj, Mŕtvy muž a ďalšími snímkami z kolekcie vyberáme:

káva a cigarety

Jim Jarmusch od roku 1986 nakrúcal krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Napríklad o Paríži dvadsiatych rokov, používaní nikotínu ako prostriedku na ničenie hmyzu či kofeínových nanukoch. Zábavné epizódy ťažia z lenivej kaviarenskej atmosféry a brilantne napísaných dialógov so záľubou v bizarnosti. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť ako sa herec Bill Murray baví s hiphoppermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu.

čo čítať: 

michal Michalovič: Alain Robbe-Grillet: Film a jeho dvojník

Najnovší knižný prírastok Slovenského filmového ústavu je kniha venovaná francúzskemu režisérovi, scenáristovi a spisovateľovi Alainovi Robbe-Grilletovi. Publikácia ponúka možnosť zoznámiť sa s niektorými motívmi uvažovania Alaina Robbe-Grilleta o jeho vlastnej tvorbe, ale aj o rozprávaní či o úlohe imaginácie v živote jedinca a spoločnosti. „Alain Robbe-Grillet sa nikdy neštítil komentovať vlastné dielo, či už v hojných rozhovoroch, alebo v esejistických textoch. Publikácia, ktorú držíte v rukách, je len skromným výberom z nich. V prvej časti nájdete akýsi sumár Robbe-Grilletových pohľadov a názorov na vlastnú filmovú tvorbu aj na kinematografiu v širších súvislostiach. Nasleduje trojica rozsiahlych rozhovorov. Prvý z nich bol uverejnený pri príležitosti francúzskej premiéry Muža, ktorý luže v roku 1968, ďalšie dva sa uskutočnili takmer o dvadsať rokov neskôr v Spojených štátoch amerických a týkajú sa práve Robbe-Grilletových koprodukčných slovensko-francúzskych filmov. Posledný oddiel publikácie ponúka autorove eseje na rôzne témy, občas aj provokatívne, ktoré odhaľujú šírku jeho záujmov a rôznorodosť aspektov jeho myslenia. Dúfam, že táto publikácia podnieti záujem o filmové dielo Alaina Robber-Grilleta v novej generácií divákov a prispeje k jeho novým výkladom a interpretáciám,“ píše v úvode publikácie Michal Michalovič.

roberto Bolaño: 2666

(odporúča plan.art aj Patti Smith)

Z domácej knižnice opäť vyťahujeme knihu na dlhé zimné večery, posledný román Roberta Bolaña, ktorý napísal v dobe, kedy už bol vážne chorý. Autor uvažoval o vydaní 2666 v piatich zväzkoch, dedičia sa rozhodli inak a kniha vyšla ako jeden román. V kompozične bohatom 2666 sa mieša detektivka s eposom, filozofický román s básňou...Hlavnými hrdinami sú traja profesori nemeckej literatúry, spája ich obdiv k dielu tajomného spisovateľa  Archimboldiho..a k ich anglickej kolegyni. Vo štvorici sa vydajú po stopách Archimboldiho do Mexika, kde sa dozvedajú o brutálnych vraždách žien. Zločiny sú témou piatich kníh románu, zrkadliaceho dnešnú šialenú dobu a spoločnosť, ktorú môže zachrániť asi iba literatúra. 

čo čítať aj počúvať:

legendu hudobného undergroundu - básnika, výtvarníka, speváka kultovej kapely DG 307 PAVLA ZAJÍČKA

radost je lehkost, vánek, studená voda

Kniha rozhovorov, s Pavlom Zajíčkom od roku 1992 po dnešok, doplnená 170 fotografiami. 

Nebudu se vzdalovat od svejch vnitřních zásad, to znamená, že ti nebudu odpovídat na otázky jak žiju, nebudu příliš popisovat místa, kde žiju nebo kde jsem žil, jistý věci jsou pro mě příliš obnažující a držím je v sobě. Používám je třeba ve svým psaní, ale ne při rozhovoru, kterej se potom objeví na nějakejch stránkách.”  A tak...nelze tedy vždy na otázky očekávat jednoznačné odpovědi. Imaginativními replikami ale Zajíček paradoxně povyšuje publicistický žánr, kam rozhovor spadá, do kategorie krásné literatury a rozšiřuje tak v podstatě svou vlastní literární práci. 

Zajíčkovo psaní je v současném českém literárním a básnickém prostředí nejen unikátní svou jazykovou originalitou, ale především jako každá opravdová literatura podává svědectví o duši citlivého člověka, který, vědom si své jedinečnosti a vnitřního bohatství, nechce ani za cenu existenční nejistoty rezignovat před světem, i když se s jeho podobou a zavedenými pravidly úplně neztotožňuje. Imaginace, jež v podobě slov značí Zajíčkovy verše, se ve stejné míře promítá i v jeho výpovědích, které o své práci poskytl v rozhovorech. (vydavateľstvo Pulchra)

dG 307 - Sinusoida

Ako svoj 200. titul vydáva Guerilla Records album Sinusoida. O albume: V letech 2010 a 2011 Pavel Zajíček vystupoval s komorním programem, nazvaným Sinusoida. 32 krátkých textů chrlených do čtyřicetiminutového hypnotického podkladu hudby, kterou napsal Tomáš Vtípil. Dalším, a posledním, muzikantem byl Michal Koval na basovou kytaru. Monotonní rytmus jen občas narušený Vtípilovou zvukovou elektronickou intervencí plyne jako voda.

Jít krok před časem

nebo ten čas spolknout

a potom ho vyblejt?

Zapomenout na něj

na čas

V pondelok 27. novembra sa o 19.00 začína v pražskej Čítarně Unijazz Večer se slovem a hudbou Pavla Zajíčka. Deň pred tým Zajíček dostane od hlavného mesta Prahy čestné občianstvo za ocenenie prínosu v hudbe, literatúre a výtvarnom umení. 

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite