Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
.týždeň

Som ako sprievodca minulosťou

.peter Bálik .časopis .kultúra 17.01.2015

Keď bol ešte chlapcom, miloval staré filmy, kde hlavné úlohy hrali deti. Teraz nakrútil svoj vlastný detský film Rukojemník. Slovenský režisér a herec Juraj Nvota.

.týždeň

Kamenné kvety nezvädli

.denisa Gdovinová .časopis .kultúra 10.01.2015

Dielo Kamenné kvety slovenského sochára Karola Lacka bolo dlho symbolom mesta Lučenec. Dnes je rozobrané na kusy. Na jeho mieste rastie obchodné centrum.

.týždeň

Pátranie po Lewisovi

.peter Bálik .časopis .kultúra 10.01.2015

Pred rokmi svet očaril príbeh Sixta Rodrigueza, zabudnutého pesničkára z Detroitu, ktorého pre novú generáciu fanúšikov objavil film Searching For Sugar Man. Hudobná scéna má dnes nového hrdinu – je ním obskúrny kanadský pesničkár menom Lewis.

.týždeň

Traja plešivci z Telúrska

.časopis .kultúra 10.01.2015

V čase, keď mráz znovu prichádza z Kremľa, hľadá milovník Ruska potešenie v literatúre. Knihy, ktoré koncom minulého roka vyšli v slovenských a českých prekladoch, ho síce nepotešia, jeho lásku k Rusku však určite prehĺbia.

Logika The Libertines

Logika The Libertines

.filip Olšovský .časopis .kultúra 04.01.2015

Začiatkom decembra minulého roka splnili sen mnohým hudobným fanúšikom a ohlásili svoj návrat na hudobnú scénu. V septembri tohto roka vydávajú dlho očakávaný tretí album. The Libertines.

.týždeň

Osamelí bežci a návrat anjelov

.časopis .kultúra 04.01.2015

V prvom čísle časopisu Mladá tvorba z roku 1964 vyšiel umelecký manifest s názvom Návrat anjelov. Pod ním boli mená troch mladíkov, z ktorých ani jeden vtedy ešte neoslávil 20. narodeniny. Osamelí bežci.