Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Seriálová jeseň 2016

.juraj Malíček .časopis .kultúra

Vstup Woodyho Allena na seriálovú scénu, minisérie, čo pokračujú, remaky, budúce klasiky, aj prastarý Sherlock Holmes. A geniálny seriál podľa geniálnej knihy Wolf Hall. Máme sa v jeseni na čo tešiť!

Seriálová jeseň 2016 Pressfoto FX Networks Druhá séria Farga, ktorú na jeseň uvedie RTVS, je presne ten typ seriálu, čo sa podobne ako film dá sledovať zas a znova. Budúca klasika.

odkedy seriálový svet ovplyvňujú aktivity streamovacích služieb, prakticky niet mesiaca v roku, že by neštartoval akýsi televízny seriál. Seriálov je jednoducho priveľa, a čo je podstatne horšie, kvalitných a ambicióznych seriálov je priveľa. Najhoršie je, že pri všetkých tých zmenách, ktorými seriály prešli, sa nezmenilo to najpodstatnejšie. Umenie odchodu, umenie skončiť včas, nepodľahnúť komerčným tlakom a ukončiť populárny seriál, keď je na vrchole, v najlepšej forme a nie až vtedy, keď vyslovene uťahá svojich divákov.

Preto treba tie najprogresívnejšie seriály dneška hľadať medzi minisériami. Napríklad vychytený seriál Stranger Things, dobrodružno-hororovo mysteriózny kus s prvkami sci-fi a pôsobivou retro atmosférou osemdesiatych rokov o chlapčiskách, čo sa im tajomne stratí kamarát a nájde sa kamarátka, a ktorý uchvacuje prakticky kohokoľvek, kto sa začne dívať.

Z adaptácií knižných predlôh naposledy veľmi výrazne zarezonovala miniséria 11.22.63 podľa rovnomenného románu Stephena Kinga, tematizujúca atentát na Kennedyho z pohľadu cestovateľa v čase. Vlani som na tomto mieste spomínal seriál The Man from The High Castle podľa známej klasickej sci-fi Philipa K. Dicka Muž z vysokého zámku, ktorá sa však, žiaľ, už dočkala druhej série, a tak pravidlo o kvalitnejších minisériách okamžite spochybnila.

woody Allen s Miley Cyrus?

Čaká nás všehochuť, gargantuovský seriálový pretlak, v ktorom už zavedené série doplnia ambiciózne novinky. Len tzv. veľká päťka, (ABC, NBC, CBS, FOX a CW), ktorej trendsetterský seriálový vplyv stále klesá, by mala v sezóne 2016/2017 uviesť viac ako osemdesiat (!) nových seriálov, pričom očakávané sú viac-menej všetky a azda najzaujímavejším by aj tak mohol byť kus, ktorý vznikol mimo ich sféry vplyvu, a ktorým na seriálové ihrisko vstupuje Woody Allen.

Áno ten Woody Allen, New York, hrubý čierny plastový okuliarový rám, programový neurotik, 81-ročný veterán, ktorý pre Amazon TV nakrútil šesťdielny komediálny seriál Crisis in Six Scenes, prísne autorský seriál. Allen ho nielen sám napísal a zrežíroval, ale zahral si v ňom i hlavnú úlohu. V komediálnej konverzačke sa vracia sa do šesťdesiatych rokov minulého storočia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite