Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto je Mathé?

.denisa Gdovinová .časopis .kultúra

Moderný galerijný priestor košickej Kunsthalle vyzerá v nedeľu naozaj efektne a priestranne. Asi aj preto, že v ňom nikto nie je. Z letného oparu preberám dve fejsbúkom scrolujúce brigádničky a platím vstupné na výstavu mne doteraz neznámeho mena. Značím si: Ján Mathé je sochár, nie praotec tej dobrej kofeinovej limonády.

a potom sa mi pri vstupe do výstavných priestorov udeje presne to, čím je pomenovaná táto rubrika. V sochárstve sa vôbec nevyznám a len málokedy dokážem porozumieť abstraktným kamenným výtvorom. No do krásneho priestoru Kunsthalle zapadli Mathého sochy až tak, že som si to musela všimnúť aj ja. Z vyvýšenej plošiny sedadiel je tento sochár odkrytý ako na dlani. Rozpráva v dokumente premietanom na veľké plátno, pred ktorým stoja roztrúsené jeho sochy. Ján Mathé spĺňa všetky klišé atribúty umelca, o ktorom by sa mal nakrútiť film – je nepoznaný, pokorný, chudobný, disident, košický outsider mimo známych bratislavských výtvarných kruhov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite