Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča
.kultúra
.týždeň

Návšteva u Hansiho

.peter Bálik .časopis .kultúra 07.12.2014

Na Kapitulskej ulici č. 1 v historickom centre Bratislavy stojí pozoruhodný dom. Na význam domu, ktorý vyzerá z ulice úplne schátraný, poukazuje zatiaľ iba pamätná tabuľa umiestnená vedľa vstupnej brány.

.týždeň

Bozkala som tvoje ústa, Jochanaan...

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra 29.11.2014

Dňa 11. júna uplynulo 150 rokov, čo sa v Mníchove narodil jeden z najvýraznejších operných tvorcov konca 19. a prvej polovice 20. storočia Richard Strauss. Jubileum reflektuje aj Slovenské národné divadlo.

.týždeň

Milujem vizuálne umenie!

.časopis .kultúra 29.11.2014

Rozhovor s výtvarníkom Rudom Sikorom je vždy zaujímavý, pretože človek sa okrem odpovedí na svoje otázky dozvie aj všeličo iné. Nebolo to ináč ani teraz, keď sme sa rozprávali o súťaži Maľba roka, ktorú každoročne vyhlasuje Nadácia VÚB.

.týždeň

Taký punkový život

.peter Bálik .časopis .kultúra 29.11.2014

Mal skvelý džob v architektonickej firme, ale nakoniec sa rozhodol, že sa bude živiť hudbou. Mal skvelú skupinu Noisecut, ale po tragickej smrti speváčky Betky kapela zanikla. Nevzdal sa a presadil sa s kapelou Zlokot. Erik „Losos“ Horák.

.týždeň

Jubilejná blamáž

.tibor Ferko .časopis .kultúra 23.11.2014

Nestálo by to za reč, keby reč nestála na doskách schopných uniesť jasot i žiaľ sveta. V divadle možno všetko, aj Všetko naopak, aj Kocúrkovo naopak. To sa práve deje na košickom javisku.

.týždeň

Umelec má slúžiť. Ale nie sebe.

.andrej Šuba .časopis .kultúra 23.11.2014

Začiatkom novembra vystúpil na košickom festivale Ars nova Gidon Kremer. Svetoznámy lotyšský huslista, ktorý patrí medzi najvplyvnejšie osobnosti klasickej hudby, je príkladom toho, že interpret neoslovuje svet len svojím umením, ale aj názormi a postojmi.

.týždeň

Vojnová sekera na literárnom poli

.zuska Kepplová .časopis .kultúra 17.11.2014

Spisovateľka Monika Kompaníková napísala kritický text o akcii Dni slovenskej literatúry. Na jej text reagoval minister kultúry Marek Maďarič aj predseda Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska Ľubomír Belák (.týždeň 44, 45/2014). Na ich reakciu prišla odpoveď od spisovateľky Zusky Kepplovej. A zrejme budú aj ďalšie príspevky. V polemike preto pokračujeme.

.týždeň

Vandrujúci tovariš Pavol Bršlík

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra 17.11.2014

V Malej sále bratislavskej Reduty vystúpil začiatkom novembra medzinárodne úspešný slovenský tenorista Pavol Bršlík s piesňovým cyklom Franza Schuberta Krásna mlynárka. Bol to veľmi príjemný „liederabend“.