Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kalamity Džejn

.peter Bálik .časopis .kultúra

U nás v partii prezývame Zuzanu Piussi Kalamity Džejn. Keď sa niekde objaví, vždy sa stane niečo neočakávané. A tak je to aj v jej filmoch. Keď točila svoj debut Výmet o slovenských kukláčoch, páni v maskách vleteli počas zásahu do nesprávneho domu a terorizovali úplne nevinných ľudí. 

tak je to aj v jej najnovšom dokumente Český Alláh, ktorý mal premiéru minulý piatok na Českej televízii. Zuzana Piussi má nos na témy. Svoj aktuálny film točila skôr, než Európu ochromila vážna imigrantská kríza a v Česku sa objavili rôzni Konvičkovia, ktorí si na strachu z utečencov dodnes pripisujú politické body. Vďaka tomu sa Zuzane podarilo byť pri tom, keď vzniklo hnutie Blok proti islamu a čo je neuveriteľné, začala točiť príbeh moslima, ktorý sa usadil v Česku a ako sa neskôr vo filme dozvieme, je to ten moslim z mediálnych správ, ktorého nožom bodli do brucha neznámi páchatelia, pravdepodobne extrémisti. Polícia tvrdí, že si zranenie spôsobil sám, no veľmi to pripomína Hedvigu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite