Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kosmo: Prvý Slovan na Mesiaci

.michal Novota .časopis .kultúra

Vesmírnym prázdnom pláva električka. Namiesto okien má izolačné panely, namiesto zberača antény. Keď nabehne raketový pohon, zazvoní. Na palube sú štyria kozmonauti a jedna sliepka. Alebo dve? Česi letia za mastné eurofondy na Mesiac.

Kosmo: Prvý Slovan na Mesiaci PRESSFOTO MIKULÁŠ KŘEPELKA/ČESKÁ TELEVIZE Český sitkom Kosmo zúročil historickú tradíciu filmových komédií, kde nechýbal podprahový humor ani vesmír.

tvorcovia tvrdia, že Kosmo je päťdielny satirický sitkom inšpirovaný Českou republikou roku pána 2016. Nie je to celá pravda.

jistě, pane ministře

Pred Kosmom tu bol dnes už legendárny britský sitkom Yes Minister, neskôr Yes, Prime Minister, ktorý bežal na BBC v rokoch 1980 až 1988. Vďaka našim západným susedom ho mohli vidieť aj diváci u nás. Vzájomné doberanie medzi politikom, naivným idealistom Jimom Hackerom, ktorý sa z druhoradého ministra vypracoval na premiéra, a jeho večne lišiackym, podliezavým, ale do kosti rezistentným tajomníkom Humprey Applebym je nadčasové. Až tak, že tieto dve fiktívne postavy nadobro redefinovali autentické osobnosti oboch hercov, ktorí ich hrali – Paula Eddingtona a Nigela Hawthorna.

Oba archetypy sa dostali do osnov politických vied a politického marketingu, novinári k nim prirovnávajú politikov aj úradníkov a oni sami sa chcú radi do ich topánok obúvať. Keď nedávno bežala vo Veľkej Británii kampaň za brexit či proti nemu, klip, kde cynický Appleby svojmu prekvapenému ministrovi vysvetľuje, na čo je vlastne Britom Brusel, valcoval sociálne siete.

Tradícia britského sitkomu zapustila v Česku hlboké korene. Divadelná adaptácia seriálu vypredáva už druhý rok sálu pražského Divadla na Vinohradech. Mimochodom, režíroval ju Martin Stropnický, súčasný minister obrany ČR za hnutie ANO Andreja Babiša.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite