Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Indická datľa. Veselá ingrediencia na okyslenie jedál, ktorá pripomína roztlačenú mandľu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V obchode s exotickými potravinami nevyzerajú jeho struky dvakrát vábne. Pripomínajú poriadne prerastenú tropickú húsenicu, ktorá stvrdla v prachu. Alebo ešte v niečom horšom. Ľudia, ktorí ho nepoznajú, od neho s odporom bočia. A pritom ide o jednu zo základných kuchynských ingrediencií. Tamarind.

Indická datľa. Veselá ingrediencia na okyslenie jedál, ktorá pripomína roztlačenú mandľu GETTY IMAGAES Tamarind. Veselá ingrediencia na okyslenie jedál, ktorá konzistenciou pripomína roztlačenú mandľu.

bez tejto čudnej hrčatej vecičky sa nezaobíde hádam žiadna indická domácnosť. Je súčasťou skoro všetkých jedál, veselo sa s ňou šibrinkuje pri slaných aj sladkých delikatesách či dokonca miešaných drinkoch. O jednot­livých koreniacich pastách s chuťami a intenzitou štipľavosti od výmyslu sveta ani nevraviac. 

Pokiaľ chceme vo woku rozohrať temperamentný, bezuzdne farebný tanec južnej a juhovýchodnej Ázie a potrebujeme mu dodať silný zemitý tón so sladkokyslými akcentmi, neváhame a siahneme po tejto fantastickej strukovine. Stačí jej málo a zrazu sa jednotlivé chute zjednotia, spoja a začnú si nás omotávať na medovníkovosladkej vlne, ktorá je vyslovene návyková. Marco Polo ho vo svojom cestopise spomína ako tamarandi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite