Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Burek - z Ríma až do Istanbulu

Burek - z Ríma až do Istanbulu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.08.2021

Stretávame sa s ním skoro na každom rohu, pokiaľ naše kroky vedú cez Balkán, východné Stredomorie, Turecko, Kaukaz či Blízky východ. Všade na nás mávajú stánky s jednoduchým občerstvením: v jemnom ceste prekladané či zabalené dusené mäso či syr. Burek.

Baba ganúš dokáže zvnútra schladiť a upokojiť naše útroby

Baba ganúš dokáže zvnútra schladiť a upokojiť naše útroby

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.08.2021

Keď človek zablúdi do teritórií starej Levanty, čiže juhovýchodného pobrežia Stredozemného mora, a oblastí Blízkeho východu, určite naň natrafí. Zjaví sa v podobe rýchlych raňajok – obyčajnej nátierky na chlieb alebo studeného predkrmu pred hlavným chodom: baba ganúš.

Maraschino - čerešnička na torte

Maraschino - čerešnička na torte

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 08.08.2021

Ste s priateľmi v Chorvátsku po výdatnej večeri, ktorej kraľovali morské potvory. Na záver vám ponúknu rakiju, orechovicu či travaricu. Lenže vy ste v okolí Zadaru a viete, že ak sa chcete cítiť ozaj kráľovsky, je len jedna voľba: Maraschino (čítame maraskíno).

Puding v prášku: Kto je vynálezca tejto ikony kuchýň a jedální?

Puding v prášku: Kto je vynálezca tejto ikony kuchýň a jedální?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 01.08.2021

Všetci ho poznáme, vieme si absolútne presne vybaviť jeho chuť i farbu. Tmavohnedý, s jemným sivým odleskom a kakaovomúčnou príchuťou. Bol hutný a nie každý ho mal rád. No ako deťom nám ho servírovali neustále. V pohári so zaváraninou či vyklopený: BB puding.

Chateaubriand – najväčší steak zo všetkých

Chateaubriand – najväčší steak zo všetkých

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.07.2021

Na dubovom lopáriku či zaúdenej doske sa k stolu nesie obrovské mäsové poleno v sprievode malých zemiačikov vykúpaných v masle. V druhej ruke čašník drží čašu s béarnskou omáčkou. Najväčší steak zo všetkých, navyše s francúzskym menom. Chateaubriand (čítame šatobrián).

Kalamatské olivy - fialové ovocie Grécka

Kalamatské olivy - fialové ovocie Grécka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.07.2021

Sedíte si na malej terase pri Egejskom mori, pred vami pohár vína a malý tanierik s občerstvením. Nechýba na ňom miestny ovčí syr, jemný chlieb, ale najmä miska s pomerne veľkými tmavofialovými olivami. Celý svet ich pozná pod menom kalamata.

Estragón - Dar pre kentaura

Estragón - Dar pre kentaura

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.07.2021

Vo francúzskej kuchyni sa považuje za nevyhnutnosť, je pravidelnou súčasťou zmesí byliniek, s ktorými sa v haute cuisine tak majestátne čaruje. Bez neho by svet prišiel o zopár ikonických omáčok či polievok. Niekde mu hovoria tarragon, inde tarkán, u nás estragón.

Ako vzniklo grahamové pečivo

Ako vzniklo grahamové pečivo

.martin Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.07.2021

Prechádzame okolo regálov s pečivom a to, že medzi klasickým bielym nachádzame aj celozrnné, bezlepkové či nebodaj obohatené o nejaké zaujímavé a doteraz opomínané obilniny, už berieme ako samozrejmosť. Na počiatku tohto zdravého radu však stálo pečivo grahamové.

Demikát - národná polievka

Demikát - národná polievka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.06.2021

To, že je to jedlo národné, napísala už vo svojej slávnej kuchárke z roku 1914 Terézia Vansová. Nezabudla však pri ňom spomenúť aj tie dôležitejšie veci: že je mimoriadne výživné a prospešné pre zdravých a chorých, silných aj slabých – demikát.

Ako na zelené fazuľky

Ako na zelené fazuľky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.06.2021

Prechádzame sa po trhu a zrazu na nás začne mávať niečo uhrančivo zelené a strapaté. Blížime sa a pozorujeme, že tento košatý zázrak pribudol na stole takmer každému trhovníkovi. Podídeme bližšie a hneď je všetko jasné. Stojíme pri kope strapatých zelených fazuliek.