Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Osso buco, anjelská noha z Milána

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Špagety, rizoto, pizza. Notoricky známe jedlá, ktoré vie zo seba okamžite vysypať ktorýkoľvek účastník vedomostného kvízu, keď sa ho spýtajú na taliansku kuchyňu. Kto by však chcel ohúriť publikum niečím iným, ako len talianskym fastfoodom a prílohami, povie napríklad osso buco.

Osso buco, anjelská noha z Milána GETTY IMAGE Deravá kosť, tak sa v preklade osso buco nazýva, je priečne prerezané teľacie lýtko v najhrubšej časti, kde krásnu špikovú kosť obopína mazľavá svalovina.

máloktorému jedlu sa podarí, aby o ňom básnik napísal báseň. Tejto milánskej klasike sa to však podarilo napriek tomu, že jeho história nesiaha až k starovekým Grékom, keď sa gastronomická lyrika bežne písala. Je to obdivuhodné, pretože osso buco registrujeme až od nejakej druhej polovice devätnásteho storočia. Sú síce medzi odborníkmi na gastronómiu aj takí optimisti, ktorí tvrdia, že sa dusené, priečne prerezané teľacie lýtko konzumovalo na tento spôsob už v osemnástom storočí, no aj keby, ide stále o  mimoriadne mladé jedlo, medzi ostatnými talianskymi klasikami je to taký jemne opáperený pubertiak. Navyše, vychádzajú pritom z premisy, že nevyhnutnou súčasťou osso buca je takzvaná gremolata, zmes nasekanej citrónovej kôry, petržlenovej vňate a cesnaku, a tá sa na stoloch talianskej šľachty začala zjavovať práve koncom osemnásteho storočia, aby nahradila výpadok vzácnych korení, ako boli klinčeky, škorica či muškátový orech. Lenže tá sa používala ako posýpka aj na ryby či iné pokrmy a na teľacie lýtko sa mohla dostaviť už ako pravidelná príloha s vlastnou históriou. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite