Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Majoránka, bylinka šťastia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mohla by sa volať našou národnou bylinkou či korením. Priplichtí sa takmer do každého nášho prívarku, polievky, pečeného mäsa, fašírok, dokonca do klobás, jaterníc a nájdeme ju neraz aj v slanom pečive. Nikde nesmie chýbať: čerstvá, no najčastejšie sušená majoránka.

Majoránka, bylinka šťastia Majoránke sa vraví aj bylinka šťastia, a keďže to bola bylinka Afrodity, tak aj lásky.

je našou najpoužívanejšou sušenou bylinkou, napriek tomu, že od nás nepochádza. Dá sa síce pestovať a mnohí ju každoročne aj vysádzajú, no naše mrazy neznesie. Jej domov je totiž v teplých krajoch okolo Stredozemného mora, v Anatólii, Levante a Strednej Ázii. Patrí medzi úplne prvé bylinky, ktoré si ľudský rod vôbec všimol a začal skúmať. Treba povedať, že sme na to nepotrebovali bohvieakú vynachádzavosť. Majorán je totiž na to, aby na seba upozornil, pomerne dosť dobre vybavený. 

Vraj za to môže vďačiť gréckej bohyni Afrodite, ktorá si túto roztomilú bylinku zobrala za svoju a obdarila ju nezabudnuteľnou a charakteristickou vôňou, aby aj týmto spôsobom ľuďom pripomínala svoju krásu. Stačí sa nakloniť nad pevný trs tuhých stoniek s drobnými lístočkami a okamžite nás ovanie jemný, korenistý závan. Človek sa podvedome usmeje a zasníva. Komu je to málo, môže malé lístky jemne prešuchnúť pomedzi prsty a uvoľniť do nich celý ten akord lúčnych vôní. Tá rozmanitosť, ten štýl! Hneď je ľahšie na duši. Táto vlastnosť – obveseľovať okoloidúcich  –majoránke po čase prischla a stala sa jej prídomkom. Začalo sa o nej hovoriť ako o bylinke šťastia. A keďže to bola bylinka Afrodity, tak aj lásky. Víťazi – športovci a mocní muži tej doby – sa korunovali olivovou ratolesťou alebo zelerovou vňaťou. No mladí zaľúbenci, dvojica, čo sa rozhodla spojiť svoje životy a založiť si rodinu, sa vždy korunovala počas svadobného obradu niečím onakvejším a voňavejším – korunou uvitou z nepoddajných vetvičiek majoránu. Silný závan Afroditinej vône sa teda vznášal nad svadobnou hostinou a navždy sa spájal s ľudskou láskou a milovaním.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite