Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európska únia odobrila jedenásty balík sankcií proti Rusku; Únia sa v tom zhoduje s USA

.tasr .svet

Švédsko, ktoré je momentálne predsedníckou krajinou v Rade EÚ, spresnilo, že nové reštriktívne opatrenia schválili na stretnutí veľvyslancov členských krajín EÚ (COREPER).

Európska únia odobrila jedenásty balík sankcií proti Rusku; Únia sa v tom zhoduje s USA SITA/AP Photo/Libkos, File

krajiny Európskej únie sa v stredu v Bruseli dohodli na 11. balíku sankcií proti Rusku od spustenia invázie na Ukrajinu. Obsahuje aj opatrenia zamerané na to, aby sa zabránilo obchádzaniu sankčného režimu, informuje spravodajca TASR.

Švédske predsedníctvo zároveň informovalo, že po stretnutí ministrov vnútra a spravodlivosti vo formáte EÚ-USA v Štokholme, na ktorom boli prítomní aj ministri zo Španielska ako budúcej predsedníckej krajiny, obe strany opätovne odsúdili ruskú agresiu proti Ukrajine a potvrdili svoj zámer pokračovať v úzkej spolupráci pri úplnom presadzovaní sankcií voči Rusku. Táto spolupráca sa týka aj snáh o zmrazenie a zhabanie majetku, ktorý je výsledkom trestnej činnosti, čím je napríklad obchádzanie prijatých sankcií, pranie špinavých peňazí alebo korupcia.

EÚ aj Spojené štáty zopakovali dôležitosť spolupráce v tejto oblasti s ďalšími medzinárodnými partnermi vrátane krajín skupiny G7, aby sa predišlo akejkoľvek medzere v presadzovaní práva. Privítali tiež prvý prevod prostriedkov, ktoré USA zadržali ruským oligarchom spájaným s vládnym režimom, na pomoc Ukrajine.

Obe strany zdôraznili, že vytrvajú v úsilí niesť plnú zodpovednosť za imobilizované aktíva ruskej centrálnej banky v príslušných daňových jurisdikciách, a zopakovali záväzok zabezpečiť, že Rusko zaplatí všetky škody, ktoré počas vojny spôsobilo na Ukrajine. V súvislosti s tým EÚ aj USA uvítali vytvorenie registra škôd na Ukrajine v rámci Rady Európy.

Zástupcovia EÚ a USA sa v Štokholme dohodli, že budú pokračovať v diskusiách o fungovaní mechanizmov medzinárodnej zodpovednosti s cieľom zabezpečiť zodpovednosť ruskej strany za trestný čin agresie voči Ukrajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite