Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Ako naštvať Francúza

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vojdeme do tej najsnobskejšej reštaurácie v Paríži. Usadíme sa podľa etikety, rozprávame ticho a pokojne, aristokrati predsa nezvyšujú hlas. Odmietneme menu, preč s takou taľafatkou! A potom si s úsmevom a zadosťučinením vypýtame na večeru Entrecôte Café de Paris.

Dobré jedlo: Ako naštvať Francúza GETTY IMAGES Mnohí francúzski kuchári sa snažia túto omáčku odkopírovať a vylepšiť, no originálny recept je dobre stráženým tajomstvom.

ak sa k nám deň predtým správali v tej reštaurácii odporne, ba až nedôstojne, povyšovali sa a krútili nosom pri každom našom roztomilom pokuse objednať si lámanou francúzštinou a potom sme ich počuli z kuchyne, ako sa zabávajú na náš účet, toto je tá správna pomsta. Dalo by sa povedať dokonalá, pretože nemôžete Francúza uraziť väčšmi ako svetovo preslávenou a veľmi chutnou omáčkou Café de Paris. 

Francúzi sa jej ostentatívne vyhýbajú, len sťažka ju nájdeme vo francúzskych gastronomických encyklopédiách, nevynímajúc tú najobsiahlejšiu – Larousse Gastronomique. Pritom má taký echtovný francúzsky názov! Ale čo je najponižujúcejšie, je mimoriadne chutná a dokonca obľúbenejšia ako rôzne iné finesy francúzskej kuchyne. Prečo sa jej Francúzi tak stránia? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite