ak sa k nám deň predtým správali v tej reštaurácii odporne, ba až nedôstojne, povyšovali sa a krútili nosom pri každom našom roztomilom pokuse objednať si lámanou francúzštinou a potom sme ich počuli z kuchyne, ako sa zabávajú na náš účet, toto je tá správna pomsta. Dalo by sa povedať dokonalá, pretože nemôžete Francúza uraziť väčšmi ako svetovo preslávenou a veľmi chutnou omáčkou Café de Paris.
Francúzi sa jej ostentatívne vyhýbajú, len sťažka ju nájdeme vo francúzskych gastronomických encyklopédiách, nevynímajúc tú najobsiahlejšiu – Larousse Gastronomique. Pritom má taký echtovný francúzsky názov! Ale čo je najponižujúcejšie, je mimoriadne chutná a dokonca obľúbenejšia ako rôzne iné finesy francúzskej kuchyne. Prečo sa jej Francúzi tak stránia?
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.