Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Z druhej strany sveta pár slov na adresu MRŠ

.rastislav Káčer .komentáre

MRŠ bol vlastenec, ale zároveň kozmopolita. Patril k politikom, ktorí chápu, že človek má svoje zlé stránky a pudy.

štefánikov životný príbeh a jeho historický prínos je predmetom elementárneho vzdelania každého, kto vychodil aspoň základnú školu. O význame zväzku Slovákov a Čechov som tiež písal a verejne sa vyjadril viac krát. Nechcem sa opakovať. Predsa však chcem dnes večer napísať pár riadkov, ku ktorým ma inšpiruje jeho životný odkaz.

1. Aj z jednoduchých a chudobných rodinných pomerov sa dá vypracovať do absolútnej elity. Ako jeden z 12 detí evanjelického farára to nemal ľahké, presadil sa však svojou húževnatosťou a talentom.

2. Vzdelanie je kľúč k udržateľnému úspechu. Rozumel tomu jeho otec a Milan Rastislav absolvoval dobré školy, bol vynikajúcim a pracovitým študentom. Vzdelaniu venoval čas a energiu (ako všetkému čo robil). Dizertáciu si písal sám, už ako 25 ročný mal publikácie vo vedeckých časopisoch. Nechcel titul ako dekoráciu, chcel vzdelanie.

3. Väčšinu dospelého života trávil v zahraničí. No jeho láskou a vášňou mu bola jeho vlasť a jej osud. To, že netrčal doma za pecou, ale bol vzdelaný, scestovaný, skúsený muž, mu poskytlo sebavedomie a nadhľad. Nebol zakomplexovaným, zaprdeným nacionalistom, ktorý brechá za plotom a nenávidí pritom inakosť. 

4. Chápal, že sloboda a nezávislosť malého štátu sa musí opierať o dobrých spojencov. Jeho vzdelanie, svetobežníctvo, talent, šarm, sila osobnosti mu otvárali dvere a získavali spojencov. Bol zručný diplomat, netrepal populistické kraviny o štyroch azimutoch, mostoch medzi východom a západom, neživil defetizmus typu “ my malí aj tak nič nezmôžeme… len si nikoho nepohnevajme…však len vyčkajme, ako to dopadne a potom uvidíme…”. Pri tornáde súčasnej propagandy infovojny o “zlom západe, ktorý nás vždy len zradil” je aj život MRŠ ilustráciou, že idea slobody a nezávislosti bola podporená hlavne našimi “imigrantmi” v Paríži, Londýne, USA a pod. Lebo tak to je - milióny Slovákov, ktorí hľadali za ostatných 150 rokov ochranu pred perzekúciami Uhorska, neskôr fašizmu a neskôr komunizmu, alebo lepšie podmienky pre svoj život - tak ho hľadali a dodnes hľadajú v tom “zahnívajúcom svete, ktorý nás vždy zradil a vlastne je stále pred nevyhnutným kolapsom”.

5. MRŠ bol vlastenec, ale zároveň kozmopolita. Bol človek čo vyšiel z veľmi jednoduchých dedinských pomerov, ale vypracoval sa do elity a najlepších salónov. Bol slobodomurár, ale človek tradičných hodnôt. Z desiatnika na generála sa vypracoval svojou prácou, talentom a výsledkami. Výložky si nemusel bozkávať. Mnohí jednoduchí nacionalisti zakrývajúci sa jeho odkazom mu nesiahajú ani po päty, nemohli by mu robiť ani pucfleka, nieto pobočníka.

6. Patril k politikom, ktorí chápu, že človek má svoje zlé stránky a pudy. Patril ku generácii, ktorá si silno uvedomovala, že temné pudy masy treba tlmiť a držať na uzde a nie populisticky priživovať a hecovať.

Vzdelanie, scestovanosť, odvaha, talent, diplomacia, schopnosť získavať si priateľov a spojencov v kombinácii s láskou k vlasti sú kľúčom k lepšiemu prežitiu a rozvoju. Nie nenávisť, oportunizmus, nevzdelanosť, závisť, zápecníctvo, slepý nacionalizmus, populizmus a fanatizmus. Aj dnešné Slovensko potrebuje viac takých, ako bol MRŠ. Lebo tí druhí, akoby sa kotili. 

Myslim, že MRŠ by sa strašne hanbil za našu dnešnú vládu.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite