Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.recka týždňa: Arcade Fire – Everything Now

.recka týždňa: Arcade Fire – Everything Now

.filip Olšovský .kultúra 18.08.2017

Arcade Fire vraj medzičasom narástli do rozmerov, pri akých už nikdy nenahrajú dobrú platňu. Možno nahrajú. No Everything Now ňou určite nie je.

Suzanne Vega: Nikdy som nebola ako Madonna

Suzanne Vega: Nikdy som nebola ako Madonna

.dvtv .kultúra 17.08.2017

Americká folkrocková speváčka Suzanne Vega sa nechcela stať popovou hviezdou. Od hviezd éry 80. rokov sa podľa jej slov líšila. Nebola ako Madonna alebo Cyndi Lauper, neštylizovala sa do role popovej divy.

Magický Magritte

Magický Magritte

.anton Vydra .kultúra 13.08.2017

Pred päťdesiatimi rokmi zomrel jeden z najväčších surrealistických maliarov, Belgičan René Magritte. Vo svojich dielach zobrazoval reálny svet v nereálnych situáciách. Bolo to originálne a zároveň inteligentne vtipné.

.týždeň

Minirecenzie

.kultúra .minirecenzie 13.08.2017

KNIHA David Llorente: Miluji Tě, protože mně živíš • FILM Kráľ Belgičanov • HUDBA Chris Robinson Brotherhood: Barefoot In The Head

Čiaru sa prekročiť nepodarilo

Čiaru sa prekročiť nepodarilo

.zuzana Mojžišová .kultúra .kritika 13.08.2017

Ubľa. Malá dedina celkom-celkom na východe krajiny. Zopár stoviek obyvateľov. Pred niekoľkými rokmi, keď ešte naše milé Slovensko nepatrilo do schengenského priestoru, sme tam boli s priateľmi na návšteve. 

Máte niečo proti disku?

Máte niečo proti disku?

.peter Bálik .kultúra .hudba 13.08.2017

Everything Now od Arcade Fire je najočakávanejším albumom tohto leta. Bohužiaľ, zdá sa, že tejto jednej z najväčších indie-kapiel posledných rokov akosi došli nápady.

.týždeň

Mahenov Jura

.michal Novota .kultúra .zásah 13.08.2017

v tieni Národního divadla v Prahe sa skrýva malý antikvariát. Je dlhý ako slíž. Vstúpite dnu, zotmie sa, zavanie ten príjemne ochladzujúci odor starých kníh, o ktoré zakopávate v komínoch. 

.týždeň

Temná antická dráma

.marína Gálisová .kultúra .knižnica 13.08.2017

Blake Crouch je za vodou, aj keby už doživotne nenapísal nič také úspešné ako trilógiu Mestečko Wayward Pines. Tá je kultom pre fanúšikov sci-fi/noir/hororu/mystery a dlho sýtila hlad tých, čo vyrástli na inom mestečku, Twin Peaks. Crouch však tvorí ďalej. Jeho román Temná hmota (Dark mater) tiež mô

.týždeň

Veľký, väčší, najväčší

.filip Olšovský .kultúra .hudba 13.08.2017

Najlepšie obdobie prežívali Arcade Fire pred siedmimi rokmi. To vydali svoju tretiu štúdiovku The Suburbs a hudobný svet mal už v auguste jasno v albume roka. 

Ktorý film zmenil váš život?

Ktorý film zmenil váš život?

.elena Akácsová .kultúra .film 13.08.2017

Nemusí to byť vôbec kvalitný film so zásadným posolstvom pre ľudstvo. Aj v béčkovom horore môže byť postava, ktorej konanie nás zasiahne a nakopne k tomu zmeniť niečo vo svojom živote. Názor, výzor, obzor či výchovné metódy.