Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tatarkovská reč laureáta Daniela Lišku: Žiarivá ozdoba v Jakobyho umeleckom príbehu

.daniel Liška .kultúra .kultúra

Vážené dámy a páni, vážená porota. Vážená pani Vášová, vážený pán Šútovec. Prichádzam ako hubár, ktorý prešiel horou, vyzbieral plody lesa a voňavý košík odovzdal do rúk kuchárov, aby spravili chutný pokrm. Nesial som, iba zasadol k prestretému stolu. Cenu Dominika Tatarku prijímam ako ocenenie výnimočného umelca Júliusa Jakobyho.

Tatarkovská reč laureáta Daniela Lišku: Žiarivá ozdoba v Jakobyho umeleckom príbehu Boris Németh 16. marec 2021 Bratislava: Daniel Liška pri preberaní Ceny Dominika Tatarku, ktorú udeľuje Konzervatívny inštitút Milana Rastislava Štefánika. Porota udelila cenu za editovanie a autorstvo monografie Jakoby. Retrospektíva.

reč má byť o Tatarkovi – o jednom z najväčších virtuózov slovenčiny. Letmo bude venovaná maliarovi Jakobymu – slovenčinu ovládal ledabolo, v podobe šarišsko-abovského nárečia, ktoré  z jeho rodných Košíc vymizlo a tento dialekt počuť dodnes v obciach v okolí Prešova. 

Čo povedať auditóriu, ktoré na rozdiel odo mňa s Tatarkom obcovalo, pozorne ho čítalo i milovalo? Nájde sa spojivo medzi Tatarkom a Jakobym, ak už to nemôže byť rodná reč?

Život sa začína až vtedy, keď človek nevie, čo bude.“ Pomôžem si výrokom prešovského rodáka Bélu Hamvasa. Podľa tohto tvrdenia, ak máme na mysli iba existenčné ohrozenie, Jakoby vstupoval do života vo veku troch rokov na lodi uprostred Atlantiku, keď mu ochrnula ľavá ruka, i v roku 1929 v dedine Skároš: rozjarení mládenci mu uštedrili zopár bodných rán nožmi pri jeho snahe uchrániť neznámeho človeka. Skutočná téma Jakobyho života sa ani nemusela naplno rozvinúť, pokiaľ by rozzúrený diviak, trhajúci maliarovo telo, dokonal na lesnej ceste dielo skazy.

Autor postulátu akiste mienil oddeliť banálnu istotu života v pohodlí od zhustenej reality, keď, obrazne povedané, minúta plynie tisíc rokov – a v ľudskom vnútri prebieha zrod hrdinov či zbabelcov.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite